Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Minerale? Dar avem și aici, în Rusia! Cum încearcă Putin să aducă SUA de partea sa în eventuale negocieri de pace

Președintele rus, Vladimir Putin, a oferit SUA posibilitatea explorării în comun a zăcămintelor de metale de pământuri rare ale țării sale, precum și furnizarea de aluminiu pe piața internă a SUA, în cadrul unui viitor acord economic, relatează Reuters.

Președintele american, Donald Trump, a declarat anterior că vor avea loc „tranzacții majore de dezvoltare economică cu Rusia”. La două ore după declarația lui Trump, Putin a prezidat o reuniune cu miniștrii și consilierii săi economici pe tema metalelor din pământuri rare.

„Suntem, de altfel, pregătiți să oferim (proiecte comune cu) partenerii noștri americani, iar când spun 'parteneri', mă refer nu doar la structuri administrative și guvernamentale, ci și la companii, dacă acestea sunt interesate să lucrăm împreună”, a declarat Putin la televiziunea de stat după întâlnire.

„Vreau să subliniez că avem cu siguranță mult mai multe resurse de acest tip decât Ucraina”, a adăugat Putin. El a menționat că un potențial acord SUA-Ucraina privind metalele rare nu reprezintă o preocupare pentru Rusia.

Rusia deține a cincea cea mai mare rezervă de metale rare din lume

Conform datelor U.S. Geological Survey, Rusia deține a cincea cea mai mare rezervă de metale rare din lume, după China, Brazilia, India și Australia. Rezervele Rusiei sunt estimate la 3,8 milioane de tone metrice.

Metalele din pământuri rare sunt utilizate la fabricarea magneților care transformă energia în mișcare pentru vehicule electrice, telefoane mobile, sisteme de rachete și alte dispozitive electronice. Rusia extrage doar 2.500 de tone de concentrat pe an și nu are capacitatea necesară pentru prelucrare.

Putin a declarat că potențialele acorduri de explorare a metalelor din pământuri rare ar putea fi extinse și la zăcăminte de pe teritoriul din estul Ucrainei, pe care Rusia îl controlează după trei ani de acțiuni militare.

El a menționat că societățile rusești ar putea furniza, de asemenea, până la 2 milioane de tone de aluminiu pe piața americană anual, dacă aceasta se redeschide. Rusia obișnuia să furnizeze până la 15% din importurile americane de aluminiu înainte de introducerea taxelor prohibitive în 2023.

Președintele rus a sugerat că Rusia și SUA ar putea lucra împreună la generarea de energie hidroelectrică și la producția de aluminiu în regiunea Krasnoiarsk din Siberia, unde își are sediul cel mai mare producător de aluminiu din Rusia, Rusal.

„Ceea ce este cel mai important, în opinia mea, este că am putea lua în considerare colaborarea cu companii americane în acest domeniu”, a spus Putin. El a estimat investițiile potențiale în acest proiect la 15 miliarde de dolari.

De asemenea, a adăugat că proiectele comune ar putea fi extinse și la sectorul energetic și că unele companii rusești și americane sunt deja în contact, dar nu a oferit detalii.

Într-o transcriere postată de Kremlin, Putin a declarat că pământurile rare sunt un sector prioritar pentru dezvoltarea economică și competitivitatea Rusiei. Guvernul a încercat să „stimuleze potențialul industriei naționale”, de la extracție la „fabricarea de produse finite de înaltă tehnologie”. „Pe baza rezultatelor proiectului național, volumul producției de astfel de bunuri ar trebui să crească de câteva ori”, a spus el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE