Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Trauma copiilor tratați în spitalele de psihiatrie învechite, cu saloane înguste și gratii la geam

România are județe întregi fără psihiatri pentru copii. Iar acolo unde există, spitalele de psihiatrie pediatrică sunt învechite, iar copiii sunt internați în saloane cu gratii la geam. Pentru a schimba acest lucru, o fundație și-a propus să construiască primul spital din România care să se ridice la standarde internaționale de siguranță. Vă avertizăm că urmează informații care vă pot afecta emoțional.

Două case cu gratii la geam, construite în 1923, alcătuiesc clinica de psihiatrie pediatrică a Spitalului Obregia, unde sunt tratați cei mai mulți copii cu urgențe psihiatrice din țara noastră.

Pentru a le aduce un strop de bucurie celor mici, pereții crăpați sunt plini de picturi cu personaje din desene animate. Însă dincolo de confortul psihic și sufletesc, modul în care arată secția reprezintă un pericol.

Simple obiecte ca mobila colțuroasă, dușul cu cablu sau faianța pot deveni arme în cazul copiilor care suferă de tulburări psihice. Iar numărul pacienților este în continuă creștere. Astfel că, în saloanele înguste, sunt înghesuite câte 5 paturi de adulți, iar de multe ori, medicii sunt nevoiți să țină ședințe ce ar trebui să fie private pe holuri, în curte, sau pe bancă, atunci când vremea o permite.

Florina Rad, șefa Secției de Psihiatrie Pediatrică de la Spitalul Obregia: „O nevoie esențială este aceea de intimitate în psihiatrie. De foarte multe ori suntem puși în situația de a efectua anumite evaluări sau teste psihologice sau interviuri pe holuri, în prezența altor pacienți.”

Ajutorul vine de la o fundație, nu de la stat

Cadrele medicale au cerut ajutorul Primăriei Capitalei, însă răspunsul nu a venit de la stat, ci de la Fundația Metropolis. Prin proiectul „Spitale publice din bani privați”, organizația a renovat peste 30 de spitale din țară. Însă, în acest caz, specialiștii au apreciat că singura soluție este construirea unui nou spital care să asigure tratarea copiilor în siguranță.

Pentru acest lucru este nevoie de șapte milioane de euro, pe care fundația speră să-i strângă cât mai repede din donații. Astfel, ar putea fi construită prima clădire care să respecte ceea ce se întâmplă în restul lumii în psihiatrii, spune directoarea proiectului.

Monica Althamer, directoarea proiectului „Spitale publice din bani privați”: Ne dorim să facem pentru prima dată în România, într-un spital, mobilier dedicat psihiatrie, mobilier gândit în așa fel încât să nu reprezinte un pericol, ferestre care să nu arate ca ferestrele închisorilor. Clădirea va avea subsol, parter și patru etaje, astfel încât să permită cadrelor medicale o separare în funcție de sex, de patologie, de vârstă.

Codin Maticiuc, președintele Fundației Metropolis: Acum, se scrie pe pereți în aceste secții. Scrie: „vă urăsc că m-ați lăsat aici”, „mamă, ia-mă acasă”, „vreau să mor” și așa mai departe. Eu nu le iau asta, eu fac pereți pe care să se poată scrie mai ușor și eu să pot să șterg. Visez să vină italieni și nemți și să zică: „Facem și noi spital de psihiatrie, unde s-a făcut ultimul cu cele mai tari chestii? În România. Hai să-l vizităm!”

Peste 5.000 de spitalizări într-un an

Clinica de Psihiatrie Pediatrică a Spitalului Obregia a avut doar într-un an peste 5.000 de spitalizări, la o capacitate de 62 de paturi. Iar statisticile sunt alarmante. Numărul copiilor care suferă de tulburări psihiatrice crește de la un an la altul.

La categoria de vârstă 13-25 de ani, suicidul reprezintă a doua cauză de deces, după accidente. Iar în România, aproape jumătate dintre tineri au avut avut gânduri suicidale, arată un studiu realizat de psihologul Mihai Copăceanu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE