Fermierii francezi au atacat camioanele româneşti și au aruncat marfa pe jos. Un transportator român a povestit pentru Euronews cum i-a fost devastat camionul cu marfă de protestatarii din Franța.
Reacția MAE în cazul transportatorilor români, atacați de fermierii francezi: Au contactat autoritățile de poliție locală
În direct la Euronews România, Radu Filip, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, a explicat că o firmă din România a cerut sprijinul Ambasadei României la Paris și a Consulatelor generale ale României la Paris și Lyon pentru a obține o serie de acte necesare a fi transmise unei firme de asigurare.
”Există la nivelul Ambasadei României la Paris și a Consulatelor generale ale României la Paris și Lyon o serie de semnale din partea unei firme din România care ne-a solicitat sprijin în vederea obținerii unor acte de la autoritățile franceze, aceste acte fiindu-i necesare pentru soluționarea procedurilor administrative în raport cu asiguratorul.
Acel reprezentant juridic al firmei respective ne-a semnalat faptul că, în cazul unui incident, unul din 24 ianuarie, din departamentul Drôme, două autocamioane care îi aparțineau și transportau mărfurile societății din România au fost oprite de către un grup de participanți la protestul agricultorilor, au fost vandalizat, iar marfa transportată a fost distrusă”, a explicat purtătorul de cuvânt al MAE.
MAE a luat legătura cu poliția din Franța în cazul transportatorilor români atacați
”Colegii mei de la misiunea diplomatică și oficiile consulare au contactat autoritățile de poliție locală și au semnalat evenimentele legate de acest incident. De asemenea, au solicitat efectuarea demersurilor specifice și transmiterea documentelor solicitate de firmă pentru soluționarea procedurilor administrative în raport cu asiguratorul.
Reprezentanțele diplomatice ale României din Franța continuă dialogul cu autoritățile franceze, cu reprezentantul firmei în cauză și sunt pregătite să acorde asistență consulară, conform competențelor legale”, a mai spus Radu Filip, la Euronews România.
Atenționare de călătorie MAE despre protestele fermierilor din Franța. ”Intenționează să blocheze toate axele principale spre Paris”
”Chiar și în cursul serii de ieri, MAE a transmis o atenționare de călătorie pentru toți cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica franceză, potrivit căreia sindicatele care reunesc majoritatea fermierilor francezi au anunțat blocaje ale accesului în capitala franceză, începând de astăzi.
Astfel, fermierii din mai multe departamente intenționează să blocheze toate axele principale spre Paris pe o perioadă nedeterminată, iar fermierii din departamentul Haute Garonne au anunțat că intenționează să blocheze piața unui teren (...) de lângă Paris. De asemenea, sunt posibile blocaje și în alte zone din Franța”, a mai spus reprezentantul MAE.
Vasile Buta transporta citrice din Spania cu destinația Stockholm. În Franța, în Montpellier, mai multi fermieri protestatari i-au atacat atât pe el, cât și pe un coleg, cu obiecte ascutite și i-ar fi amenințat, chiar, cu moartea.
Vasile Buta, transportator: "Era foc într-un giratoriu, multe tractoare. În primul filmuleț chiar ziceam că ăștia se joacă cu focul. Au blocat sensul giratoriu cu tractoarele. Erau o mulțime de 40-50 (n.r. de oameni), mulți băieți tineri. Doi sau trei aveau, așa, la 40-45 de ani.
Au venit la mine la mașină și când au văzut ca merge frigul (n.r. aerul condiționat), căci este nevoie de o temperatură controlată, au strigat la cei din spate ceva în franceză. Au tăbărât toți la mine, să scot documentele.
Am întrebat care e problema. Apoi au început să strige «clementine» și «portocale». S-au dus în spate și au deschis ușile. Au venit cu un tractor și cu niște chingi ca să-mi tragă toată marfa jos.
Au aruncat barele de siguranță a mărfii și au început să tragă cutiile cu portocale și cu ce am avut eu acolo în camion."
"Mi-a arătat cutterul"
Vasile Buta, transportator: "Eu m-am dat jos la ei, că nu vedeam ce fac. M-am rugat de ei să mă lase în pace, să nu îmi ia marfa, că eu o plătesc. Apoi a venit unul cam pe la 40-45 de ani cu barbă și m-a luat de gât, m-a împins să îmi ia telefonul. Altul mi-a arătat cutterul și (n.r. mi-a zis) că dacă nu îmi văd de treabă îmi ia gâtul. Ei cu cutterul au tăiat cutiile de carton.
Când am văzut că se îngroașă gluma, eu am plecat de acolo. M-am tras mai înapoi."
Ce se întâmplă în Franța
Agricultorii din Franța pregătesc un protest uriaș și anunță că vor să intre în Paris. Pus sub presiune, guvernul acuză ceea ce numește practici de concurenţă neloială ale unor parteneri europeni, precum Spania sau Italia. Agricultorii francezi au blocat autostrăzi, au deteriorat proprietăţi, inclusiv birouri ale administraţiei locale.
Scopul declarat este să blocheze livrarea de alimente la Paris, în condițiile în care țara lor este considerată cel mai mare producător agricol din Uniunea Europeană.