Nu trece zi fără să fie identificat un nou caz de trafic de droguri sau consumatori depistați în trafic. Autoritățile române par însă a combate fenomenul doar pe hârtie. DIICOT a confiscat anul trecut doar o tonă de droguri, în condițiile în care ultimul raport antidrog la nivel european vorbește despre capturi record în toate statele membre.
În portul Constanța nu a fost identificat niciun transport cu substanțe stupefiante în ultimii doi ani, deși procurorii recunosc oficial că portul românesc rămâne o alternativă de introducere a drogurilor în Europa.
În 2021, un tir încărcat cu 500 de kilograme de cocaină în stare pură ajungea într-un depozit din Chiajna. Drogurile erau disimulate în cutii de banane. Transportul venea prin portul Constanța, dar nimeni nu l-a controlat. Este ultima mare captură a autorităților române. De atunci, niciun alt gram de droguri nu a fost descoperit în portul Constanța.
Lucian Bode, fost ministru de Interne: "Avem un singur scanner și acela îmbătrânit. Ar trebui patru scannere, două pentru fiecare poartă principală."
Cosmin Andreica, președintele sindicatului Europol: "Există controale la bordurile navelor. Nu avem instrumente, tehnică pentru a scana containerele care intră, cel puțin prin sondaj, cele care intră în portul Constanța. Și avem această cifră halucinantă: zero grame de droguri confiscate în portul Constanța, în condițiile în care, mai ales acum în perioada conflictului din Ucraina, activiatea în port a crescut în intensitate."
Pe unde intră drogurile în țara noastră
Capturile de droguri din portul Constanța din ultimii ani au fost fie din greșeala traficanților, care au făcut erori pe traseu, fie de la informații venite de la ofițeri străini. În anul 2020, Poliția Română și DIICOT se lăudau cu o captură imensă de captagon, numit și drogul jihadului. Doar că transportul era surpavegheat de americani, care au anunțat autoritățile române care au făcut captura:
"Este cea mai mare captură de captagon și hașiș din istoria Politiei Române, valoarea de piată a drogurilor fiind estimată la 60 milioane de euro", anunțau atunci autoritățile.
Drogurile nu intră în România doar prin portul Constanța. România are 44 de puncte de trecere a frontierei. La finalul lunii august, polițiștii de frontieră au oprit un camion bulgăresc burdușit cu droguri care oficial transporta semințe de floarea soarelui în Suedia.
Alexandra Găvan, purtător de cuvânt al poliției de frontieră: "În compartimentul pentru marfă, printre bunurile transportate, au fost descoperite foarte multe cutii cu medicamente. În urma inventarierii, s-a stabilit că acestea conțin 79 de mii de blistere ce conțineau 1.186.785 de comprimate cu o substanță activă aflată pe lista drogurilor de risc."
Traficul de droguri este în creștere la noi în țară încă din anul 2015, de când anchetele penale deschise pe numele traficanților sunt în creștere. La această oră, DIICOT are în lucru peste 22.000 de dosare penale.