România abordează de mai mulți ani fenomenul consumului și dependenței de droguri cu polițiști, procurori și pedepse cu închisoare, și nu ca o ”problemă medicală”. Avertismentul a fost lansat, în direct la Euronews România, de Eugen Hriscu, psihiatru specializat în tratarea adicțiilor, care a evidențiat că ”România nu are nici măcar un singur centru cu paturi pentru tratarea copiilor care consumă droguri”.
De asemenea, Andreia Bodea, directoarea Colegiului Național ”I.L Caragiale”, a precizat că fenomenul consumului de droguri în școli s-a agravat, iar propunerea lansată de ministrul de Interne ca elevii să fie testați antidrog în școli ar fi privită cu reticență atât de părinți, cât și de copii.
În direct la Euronews România, Eugen Hriscu, psihiatru specializat în tratarea adicțiilor, a dezbătut pe tema propunerii ca elevii să fie testați antidrog în școli.
Expertul a precizat că fenomenul consumului de droguri nu ar trebui abordat de instituții de forță, precum Poliția sau DIICOT, ci mai degrabă ca o problemă medicală.
”Din păcate, în România de foarte mulți ani abordarea consumului și dependenței de droguri se face exact cum vedem în aceste zile, cu ministrul de Interne, cu DIICOT și cu apelul la teste și pușcărie.
Practic, în România noi nu avem o activitate de prevenire consistentă și o activitate de tratament consistentă. Mai mult decât atât, dacă vorbim de minori, de copii și de adolescenți, România nu are nici măcar un singur centru cu paturi pentru tratarea copiilor care consumă droguri, alcool sau alte substanțe psihoactive. Nici de stat și nici private!
Practic, în momentul de față s-a pus atât de mult accent pe Poliție, pe DIICOT, pe pedepse, pe testări încât suntem în situație că nu avem nici măcar un centru cu paturi pentru copiii dependenți de droguri.
E întotdeauna șocant că constați că în România se vor investi și mai mulți bani în măsuri care ne-au adus în situația actuală, în măsuri ineficiente”, a precizat Eugen Hriscu, la Euronews România.
Specialistul a punctat că este nevoie ca autoritățile să facă o schimbare ”la nivel de abordare a acestui fenomen”.
”Consumul de droguri și dependența de droguri sunt o problemă medicală și ar trebui abordate de către Ministerul Sănătății, și nu de către Poliție și Ministerul de Interne.
Atâta timp cât vom continua să facem prevenire cu câinele Șuier și cu Poliția în școli, să defilăm cu steagul acesta care aduce voturi, al creșterii pedepselor, dar care este demonstrat ca fiind ineficient și chiar obții efectul contrar. Rezultatele vor fi cele pe care le avem deja (...)
România are una dintre cele mai represive legislații cu privire la droguri din UE.
Dovada este că înăsprirea pedepselor nu este o soluție care funcționează. Este o soluție care câștigă voturi, din păcate nu este o soluție care ajută la diminuarea consumului de droguri.
Ce ajută la diminuarea consumului de droguri este abordarea cu metode medicale, psihologice și sociale ale fenomenului consumului de droguri, nu cu metode polițienești”, a mai precizat psihiatrul.
- Raport: Cel puţin unul din zece români a consumat o dată în viaţă droguri. Cele mai consumate substanțe în România
- Raportul Observatorului European pentru Droguri și Toxicomanie: cele mai multe decese, provocate de heroină
- Raport ONU: Creștere alarmantă a numărului de persoane care consumă droguri la nivel global
Directoarea de la Colegiul Caragiale, despre consumul de droguri: ”Sunt realmente depășită”
La rândul ei, Andreia Bodrea, directoarea Colegiului Național ”I.L. Caragiale”, a avertizat că fenomenul consumului de droguri în instituția pe care o conduce s-a agravat.
”E evident că fenomenul se agravează, dar este ceea ce eu știu din discuțiile pe care le am cu elevii mei și cu părinții lor. Nu cred că este o surpriză pentru nimeni. (...)
Recunosc, ca director de școală, că sunt realmente depășită. Văd toată paleta de reacții; de la negarea părinților, la agresivitate, la nu mă învățați dumneavoastră ce să fac cu copilul meu”, a precizat Andreia Bodrea, la Euronews România.
”Mai degrabă am un dialog cu un tânăr, decât am dialog cu un părinte. Este foarte trist ce spun, deși părintele este un adult. (...) Se discută cu părinții. Este mai degrabă un monolog decât un dialog. Se uită la mine, urmează o tăcere. Da, știm. Se întâmplă în toată lumea, se întâmplă peste tot”, a adăugat ea.
Psihiatru: ”Consumul de droguri a devenit în momentul de față o sperietoare”
Întrebat care ar putea fi explicația pentru atitudinea de negare a părinților în momentul în care află despre drogurile consumate de copii, psihiatrul Eugen Hriscu a explicat că există o ”frică de stigmatizare”.
”O bună parte din această atitudine vine din frica de stigmatizare a copilului și a familiei. Consumul de droguri a devenit în momentul de față o sperietoare și această categorie de oameni au devenit egali cu criminalii.
Practic, oamenii se tem să li se lipească această stigmă pe copilul lor și pe familia lor, pentru că de aici decurge Poliție, decurg dosare penale, niște lucruri foarte negative pentru viitorul unui tânăr.
Recent, pedeapsa cu închisoarea a crescut până la 15 ani, ceea ce e mai mult decât pentru viol sau alte infracțiuni cu violență.
Oamenilor le e frică să fie stigmatizați și asta se întâmplă în momentul în care punem semnul egalității între consumatorii de droguri și infractori. Se întâmplă când folosim Poliția pentru a gestiona această situație care este una de sănătate publică”, a concluzionat el.