Situația complicată de pe fronturile din Ucraina și lipsa unor rezultate spectaculoase în contraofensiva ucraineană provoacă probleme în plan internațional.
Susținerea pentru cauza Ucrainei, încă la un nivel înalt, pălește în unele țări. În plus, apar neînțelegeri legate de exporturile de cereale din Ucraina.
Tensiuni între Polonia și Ucraina
Ultima problemă pentru Kiev este decizia Varșoviei de a nu mai trimite armament în plus Kievului.
Premierul Poloniei a spus, miercuri seară, la un post de televiziune polonă, că nu mai transferă "niciun fel de arme" Ucrainei.
"Nu mai transferăm niciun fel de arme în Ucraina. Ne concentrăm în principal pe modernizarea şi înarmarea rapidă a armatei poloneze, astfel încât aceasta să devină una dintre cele mai puternice armate terestre din Europa, şi asta într-un timp foarte scurt", a spus Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei.
Ulterior, joi dimineața, purtătorul de cuvânt al guvernului, a anunțat că Polonia va efectua doar livrări convenite anterior de muniție și armament către Ucraina.
Această decizie a Poloniei este o dovadă a tensiunilor existente dintre cei doi aliați.
Deocamdată știm că hubul militar din sud-estul ţării, prin care trec echipamente occidentale cu destinaţia Ucraina, funcţionează normal. Premierul Mateusz Morawiecki nu a precizat când Polonia, unul dintre cei mai mari furnizori de arme ai Ucrainei, a încetat să mai trimită arme Kievului. De asemenea, premierul polon nu a vrut să spună dacă acest lucru are vreo legătură cu conflictul privind cerealele ucrainene.
Știm că Varşovia interzice importul acestora, pentru a proteja interesele fermierilor săi. Iar Ucraina a făcut plângere la Organizația Mondială a Comerțului.
România a rămas în afara acestor neînțelegeri, chiar dacă și fermierii români s-au plâns de problemele aduse de importul de cereale din Ucraina. Situația este încă în evaluare la București, o decizie urmând a fi anunțată la jumătatea lunii octombrie.
Se poate crede că decizia Poloniei în chestiunea armelor a fost luată și din cauza unei declarații a președintelui Volodimir Zelenski la tribuna ONU, el afirmând că "unele ţări se pretind solidare (cu Ucraina) sprijinind indirect Rusia".
Care este poziția SUA?
Dar nu numai Polonia pare să-și fi schimbat, cel puțin temporar, nivelul de susținere pentru Ucraina. Vizita din aceste zile a lui Zelenski în Statele Unite a venit într-o vreme în care aliații Kievului întreabă care sunt rezultatele susținerii militare și financiare.
"Președintele ucrainean Volodimir Zelenski vine la Washington săptămâna aceasta, după ce a vorbit la Adunarea Generală a Națiunilor Unite de la New York. El vine pentru a se întâlni cu liderii Congresului și, de asemenea, cu președintele Biden la Casa Albă. Vine într-un moment foarte dificil, atât pentru războiul din Ucraina, cât și pentru sprijinul politic american pentru armata sa. Contraofensiva din Ucraina nu a mers atât de repede pe cât și-ar fi dorit unii din America, există îndoieli cu privire la viitorul sprijinului financiar și logistic pentru armata ucraineană", a spus Chris Megerian, jurnalist AP.
Iar opoziția politică din Statele Unite este încă o durere de cap pentru ucraineni. Washingtonul este de departe cel mai mare susținător militar al Kievului, doar că unii oamenii politici, în special din Partidul Republican, cer rezultate pe front. Astfel că vizita lui Volodimir Zelenski în Congres nu pare chiar una de plăcere.
"Zelenski este ales în Congres? Este președintele nostru? Nu cred că trebuie să promit nimic. Am întrebări pentru el. Unde este responsabilitatea pentru banii pe care i-am cheltuit deja? Care este planul pentru victorie? Cred că asta vrea să știe publicul american", a spus Kevin McCarthy liderul camerei reprezentanților partidul republican.
Zelenski a vizitat ultima dată Washingtonul în decembrie 2022, când democrații controlau ambele camere. El s-a întâlnit cu președintele Biden și a vorbit la Congres. Dar, de atunci, războiul Rusiei împotriva Ucrainei a continuat, cu rezultate aparent modeste pe front.