Ciupercile sunt la mare căutare în această perioadă. Nu lipsesc, însă, nici cazurile de intoxicație. La Spitalul din Oradea, de exemplu, peste 40 de oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale. Ca în fiecare an, autoritățile recomandă consumul ciupercilor cumpărate doar din locuri autorizate.
În Bihor s-a înregistrat un record de intoxicații cu ciuperci. În trei săptămâni, 43 de persoane au ajuns la Spitalul Clinic Județean din Oradea. Dintre aceștia, patru au fost internați la secția de Terapie Intensivă din cauza complicațiilor. Cazuri au fost și în Sibiu, Alba Iulia și Iași.
Multe persoane nu știu să diferențieze ciupercile comestibile de cele otrăvitoare
Sunt multe persoane care merg in pădure să culeagă ciuperci, fără să știe cum să diferențieze ciupercile comestibile de cele otrăvitoare. Sunt și mulți care le culeg și apoi le vând în piață sau la colț de stradă. Aceștia spun că știu care sunt cele bune. În Iași, de exemplu, pe lângă piață sunt vânzători cu saci cu ciuperci culese din Bistrița, spun ei. De exemplu, un kilogram de ghebe se vinde cu 10 lei.
În această perioadă, nu doar în România s-au înregistrat cazuri de intoxicație cu ciuperci, ci și în Republica Moldova și Italia. În Peninsulă, de exemplu, autoritățile sanitare au tras un semnal de alarmă. Numai în regiunea Toscana, 44 de oameni, dintre care trei copii, au ajuns la spital, după ce au consumat ciuperci.