Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

#TheCube. Declarația Unică le dă bătăi de cap românilor. Oamenii se plâng online că procesul depunerii formularului e o „mizerie”

Luni, 27 mai (inclusiv) este ultima zi în care românii pot depune Declarația Unică și Declarația/ Formularul 230. Cine nu depune Declarația Unică riscă o amendă de până la 500 de lei și nu numai atât. 800.000 de români sunt în această situație, potrivit estimărilor ANAF. Anul acesta au apărut mai multe modificări importante pentru contribuabilii care obțin venituri din activități independente.

Declarația Unică și Formularul 230, termen limită 27 mai 2024

Formularul 230

Este ultima zi în care puteți direcționa 3,5% din impozitul pe venit către ONG-uri sau o cauză umanitară. Puteți alege astfel să susțineți diferite cauze - de mediu, educaționale, sociale sau din domeniul sănătății. În caz contrar, banii se duc la stat.

Declarația 230 poate fi descărcată de pe site-ul ANAF. Multe dintre ONG-uri au pe site-urile lor declarații deja completate, pe care le puteți descărca. Pot redirecționa parte din impozitul pe venit salariații, pensionarii, cei care obțin venituri din activități independente sau agricole, impozitate prin normă de venit.

Completarea Declarației 230 este o opțiune, nu o obligație.

Declarația Unică

Obligație, însă, este completarea Declarației Unice. Adică acea procedură în care românii își declară veniturile în funcție de care, ulterior, își plătesc taxele și impozitele. Doar că această procedură, care ar trebuie să fie digitalizată și simplă, nu este nici foarte digitalizată, nici simplă. Motiv pentru români să ceară ajutor în online. Radu Hângănuț de la #TheCube a explicat despre ce e vorba. Pe scurt, e acea perioadă când românii se adună în jurul calculatoarelor și încep să se supere pe ANAF, se chinuie cu toate procedurile care implică Declarația Unică, ca mai apoi să se plângă și să reclame faptul că instituțiile statului nu le oferă suport și că, deși suntem în 2024, digitalizarea n-a ajuns la ele, de exemplu.

Declarația Unică naște dileme în online

Declarația Unică este acel formular prin care persoanele ce au alte venituri decât cele din salarii își declară câștigurile și își stabilesc impozitul și contribuțiile sociale datorate (pensie și sănătate). E depusă, în general, de cei care au profesii liberale.

Problema care apare, însă, este felul în care funcționează platforma și modul în care se desfășoară procesul, pe care unii români îl descriu ca fiind „o mizerie”. În online, sunt multe postări în acest gen.

Declarația are șase pagini și toate trebuie completate față-verso.

„Declarația unică e o mizerie. Repet, Declarația unică, în formatul de astăzi, este o bătaie de joc la adresa contribuabilului corect”, a scris cineva.

Au fost create de curând inclusiv forumuri și grupuri în care se discută despre Declarația Unică. Unele sunt vechi de câțiva ani, semn că nu s-au schimbat prea multe până în prezent. Inclusiv contabilii se plâng.

„Ce este de făcut în caz că nu pot depune declarația unică la termen? Nu-mi recunoaște semnătura digitală, iar cei de la suport nu îmi sunt deloc de folos”.

„Astăzi am fost la ANAF să cer lămuriri în privința contribuției CASS pentru veniturile din investiții. Rezultatul? Timp pierdut și nervi”, a scris o altă persoană.

Valentina Saygo, expert contabil și consultant fiscal: „În perioada asta crâncenă, prefer să mă abțin!”

Cum se depune Declarația Unică. Ce se întâmplă dacă nu faci asta

Așadar, românii care realizează venituri din activități independente pot depune Formularul 212 online - prin intermediul Spațiului Virtual Privat. Pot intra și pe portalul e-guvernare, iar declarația se depune la serviciul Depunere declarații sau o pot trimite prin poștă cu confirmare de primire. Sunt, în continuare, zeci de mii de contribuabili din toată țara care aleg să meargă la ghișeele ANAF să facă asta.

Este obligatorie pentru românii care au realizat sau estimează venituri din activități independente:

  • PFA
  • PFI
  • criptomonede
  • dobânzi
  • dividende
  • chirii
  • investiții
  • alte surse

Veniturile trebuie declarate pentru anul 2023, dar și pentru cât estimăm că vom realiza în 2024. Plata taxelor pentru 2023 se realizează până astăzi, 27 mai, însă pentru 2024 le putem achita până la finalul lunii mai anul viitor.

Cine nu depune Declarația Unică riscă o amendă cuprinsă între 50 și 500 de lei. 800.000 de români sunt în această situație, potrivit estimărilor ANAF.

Adrian Bența, consultant fiscal: „Într-adevăr, completarea Declarației Unice este o activitate dificilă. Însă, atâta timp cât noi vrem să impozităm criptomonedele, atunci și formularele, și conținutul declarațiilor trebuie să fie pe măsura veniturilor pe care noi le realizăm. Cu siguranță, însă, poți să ceri sfatul unui expert în fiscalitate, unui consultant fiscal sau unui coleg din domeniu, astfel încât să poți să îți depui declarația.

Completarea ei în sine poate înseamnă doar un efort de timp, însă să nu uităm că rolul acestei declarații este ca toți să ne plătim corect taxele și impozitele, atât din perspectiva impozitului pe venit, cât mai ales și din perspectiva asigurărilor sociale, din perspectiva contribuției la sănătate și, după caz, a contribuției la pensie (...).

Sancțiunile, în cazul nedeclarării veniturilor, pentru că asta e problema, sunt destul de complicate, de la o simplă amendă de până la 500 de lei, până la acuzația de evaziune fiscală (...). Eu văd sancțiunile fiscale ca fiind cele mai importante, în primul rând dobânzile și penalitățile de întârziere sunt destul de mari. La nivelul actual, după trei ani, dacă nu ți-ai depus declarație, nu ți-ai plătit debitul după trei ani, aproape se dublează debitul, iar de la 1 iulie există o modificare fundamentală: dacă autoritățile îți fac ție, persoană fizică, o inspecție și găsesc după 1 iulie venituri la care nu pot stabili sursa, nu le pot identifica - vechea problemă cu averile nedeclarate - atunci, impozitul urcă de la 16%, cât este astăzi, la data acestei discuții, la nivelul de 70%. Ceea ce este o sumă uriașă. Acest proces a fost declarat constituțional (...)”, a precizat acesta, la Euronews.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE