Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Liderii G7 se îndreaptă spre Italia, în timp ce țara se luptă cu criminalitatea organizată

În doar câteva zile, liderii națiunilor din G7 se reunesc în sudul Italiei, urmând a discuta probleme geopolitice majore, inclusiv războiul din Ucraina și războiul din Fâșia Gaza. Premierul Giorgia Meloni, învingătoare cu partidul său în alegerile europene, îi va întâmpina inclusiv pe Joe Biden și Emmanuel Macron. În vreme ce liderii celor mai dezvoltate țări caută soluții la probleme generale, oamenii din zonă luptă împotriva unui vechi flagel – criminalitatea organizată.

Liderii din G7 ajung într-una dintre cele mai frumoase regiuni din Italia, chiar dacă nu la fel de bogată precum cele din nord. Puglia este cunoscută pentru plantațiile sale de măslini, casele în formă de con văruite în alb și țărmurile spectaculoase. Dar și pentru Sacra Corona Unita, a patra mafie a Italiei. Organizația criminală este mai puțin cunoscută decât Cosa Nostra, 'Ndrangheta și Camorra, dar la fel de periculoasă.

Marilu Mastrogiovanni, jurnalist de investigații: ”Sacra Corona Unita a apărut în închisoare și din închisoare controlează teritoriul Salento, unde își are rădăcinile și exportă strategii mafiote în străinătate. Așadar, nu este absolut ciudat, dimpotrivă, este normal, că în interiorul închisorii se decide soarta oamenilor, companiilor și teritoriilor întregi, chiar și alegerile.” 

Sacra Corona Unita este formată din aproximativ 30 de clanuri cu aproximativ 3.000 de membri, aproape exclusiv bărbați. Banii obținuți din activitățile ilegale sunt albiți prin afaceri legitime, de exemplu turismul.

Carla Durante, șefa Diviziei de Investigații Anti-Mafia din Lecce: ”Traficul de droguri este principala lor afacere. Narcoticele sunt cu adevărat obiectivul principal. Apoi, aceasta activitate este întotdeauna însoțită de extorcare și cămătărie. În plus, ca peste tot în Italia, avem infiltrare în administrația publică și achiziții.” 

În ultimii ani, multe femei din regiune au hotărât să se implice puternic în lupta împotriva mafiei locale. Sunt judecători, procurori, jurnaliști și profesori care nu vor să renunțe, deși viața le este în pericol în fiecare zi. Multe dintre ele au primit amenințări cu moartea, așa că sunt obligate să fie însoțite de escorte ale poliției 24 de ore pe zi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE