Sven-Göran Eriksson, primul manager străin al naționalei Angliei, a murit, la 76 de ani. Suedezul suferea de cancer de pancreas. Eriksson dezvăluia, la începutul lui 2024, că mai are cel mult un an de trăit: "Mai bine nu mă gândesc la asta, trebuie să-ţi păcăleşti creierul. Aş putea să mă gândesc tot timpul la asta, să stau acasă şi să mă simt prost, să cred că sunt ghinionist şi aşa mai departe. E uşor să ajungi aşa. Dar trebuie să vezi părţile pozitive şi să nu te îngropi singur''.
În februarie 2024, Liverpool FC i-a îndeplinit dorința de a sta pe bancă, pe Anfield, pentru o zi. Sven-Göran Eriksson s-a alăturat unui staff compus din legende ale cormoranilor, precum Ian Rush ori John Barnes, pentru o partidă caritabilă.
18 trofee și onoarea de a fi primul străin care antrenează naționala Angliei
Născut în pe 5 februarie 1948, în aceeași zi cu Gică Hagi, Neymar sau Cristiano Ronaldo, Eriksson a jucat fotbal pe postul de fundaș dreapta, la echipele Torsby, Sifhalla și Karlskoga.
Suedezul s-a remarcat însă ca antrenor: a câștigat 18 trofee din această postură. A antrenat în cele mai importante campionate ale lumii, precum Premier League sau Serie A, însă nu s-a ferit să muncească nici în zone mai exotice, precum China sau Filipine.
După un sezon de excepție și un scudetto cu Lazio, Eriksson l-a înlocuit pe Kevin Keegan pe banca naționalei Angliei. „Ne-am vândut dreptul de naștere în josul fiordului unei națiuni de șapte milioane de schiori și aruncători de ciocane care își petrec jumătate din viață în întuneric”, scria Daily Mail. În timp ce The Sun a descris numirea lui Eriksson drept „un rechizitoriu teribil, patetic, autoprovocat", amintesc jurnaliștii de la The Guardian.
Suedezul a debutat în forță, a reușit rezultate mari - 3-0 cu Spania și 5-1 cu Germania și, în cinci ani de mandat, și-a dus echipa la trei turnee finale ale competițiilor majore. Nu a reușit mai mult de o prezență în sferturi.
De altfel, principalul reproș adus lui Eriksson a fost că nu a profitat de o generație excepțională de jucători. Antrenorul a căzut în dizgrație după două episoade controversate. O relație extra-conjugală, cu prezentatoarea Ulrika Johnson și, mai ales, modul în care a fost convins de un reporter undercover că arabii vor investi la Aston Villa . Suedezul și-a arătat disponibilitatea de a părăsi naționala Angliei pentru un post la clubul londonez.â
"A fost fantastic."
Cu doar câteva zile înainte de moartea lui Eriksson, platforma Amazon Prime a difuzat documentarul intitulat simplu, Sven. Suedezul a povestit, printre altele, că a avut o viață bună și că nu trebuie pomenit cu încrâncenare: „Să nu vă pară rău, zâmbiți! Mulțumesc pentru tot antrenorilor, jucătorilor, publicului. A fost fantastic.”