A fost un weekend cu noi proteste violente în Franța. Sute de mii de oameni au ieșit în stradă pentru a-și manifesta nemulțumirea față de intenția autorităților de a majora vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani.
Și nu a fost singura țară care s-a confruntat cu demonstrații. În Portugalia, profesorii au ieșit în stradă pentru a cere creșterea salariilor și condiții mai bune de muncă. Iar în Israel, zeci de mii de persoane au organizat un marș pentru a protesta față de modificarea legilor justiției.
Ciocniri cu forțele de ordine în Paris
"Protestul din Paris a degenerat, iar oamenii s-au încăierat cu forțele de ordine. Protestatarii au incendiat o mașină, dar și mai multe coșuri de gunoi, iar poliția a intervenit în forță", a precizat Petronela Caso, o româncă stabilită la Paris.
Doar pe străzile din capitala Franței au fost mobilizați peste 4.500 de polițiști și jandarmi. Alți 5.000 de polițiști sunt pe străzile celorlalte orașe din țară unde sunt organizate proteste, potrivit Ministerului de Interne.
Profesori nemulțumiți de condiții de muncă în Portugalia
Între timp, în Portugalia, peste o sută de mii de profesori și alți din sistemul public de învățământ au manifestat față de condițiile de muncă și perspectivele de carieră.
"Acesta este punctul critic al unor situații care s-au petrecut de-a lungul anilor, mai ales după pandemia pe care am reușit să o depășim cu toții și mulțumita profesorilor. Ne-am păstrat elevii activi la școală chiar și de la distanță, avem nevoie de respect pentru carierele noastre și de negocieri deschise. Pentru noi este fundamental să discutăm și să fim ascultați", a spus Sandra Esteves, profesoară de biologie din Portugalia.
Potrivit organizatorilor, cel puțin 150.000 de persoane au participat la protestul de la Lisabona, una dintre cele mai mari demonstrații din ultimii ani din capitala portugheză. Protestatarii au venit din toate colțurile țării în sute de autobuze pentru a-și arăta unitatea cu privire la solicitările lor.
Reformele sistemului judiciar scot israelienii în stradă
Și în Israel mii de protestatari s-au adunat la Tel Aviv, pentru a cere noului guvern de dreapta al premierului Benjamin Netanyahu să pună capăt planurilor de reformare a sistemului judiciar.
Reformele urmăresc să crească puterea aleşilor asupra celei a magistraţilor şi, potrivit contestatarilor, pun în pericol caracterul democratic al statului Israel.
"Netanyahu a fost ani buni prim-ministru. Acum are procese penale împotriva sa, care îl transformă în cu totul altă persoană. Iar Netanyahu și-a schimbat guvernul. Încearcă să schimbe fiecare principiu care a făcut din Israel ceea ce este. Ne-am dori ca Netanyahu să fie așa cum era acum 20 sau 30 de ani. Pur și simplu nu mai este același om", a declarat Roeen Uman, unul dintre organizatorii manifestației.
Nenjamin Netanyahu însuşi este judecat pentru corupţie în mai multe dosare, având un proces în plină desfășurare. În Israel, premierul nu dispune de nicio imunitate judiciară, dar nu trebuie să demisioneze ori să se retragă pe durata procesului său.