Pragul peste care abuzul în serviciu devine infracțiune ar putea fi fixat la trei două salarii medii pe economie.
UPDATE Deputații PNL nu au ajuns la un acord cu Ministrul Justiției
Comisia juridică așteaptă până mâine la ora 13 amendamente la proiectul de lege care incriminează abuzul în serviciu. Deputații PNL nu au ajuns la un acord cu Ministrul Justiției, care susține în continuare pragul de 9.000 de lei, în timp ce liberalii au propus valoarea a două salarii minime brute, adică 6.000 de lei.
Deputații PNL vor ca pragul să pornească de la suma a două salarii minime brute. Asta pentru că i-ar obliga o decizie a CCR.
Cupșa Ioan, deputat PNL, Vicepreședinte al Comisiei Juridice din Camera Deputaților: S-a decis să propunem un prag, altul decât cel sesizat, de 2 salarii minime brute. Ne-am fi dorit să nu existe prag, dar nu e posibil, aplicăm deciziile CCR. Problema e în Camera Deputaților. În acest moment, de noi depinde să adoptam o lege potrivită, de modificare a codului penal, e vorba de o modificare amplă, nu doar abuzul în serviciu.
Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, susține în continuare suma de 9.000 de lei, chiar dacă liberarii nu au fost de acord cu ea.
Cătălin Predoiu, ministrul Justiției: Revine legiuitorului stabilirea acestui prag. Noi nu am vrut să restrângem această dezbatere și să lăsăm parlamentarilor întreaga plaja de opțiuni să stabilească acest prag. Noi am făcut o propunere publică.
Pentru a intra în vigoare, pragul trebuie să treacă și de Camera Deputaților, să fie promulgat de președintele Iohannis, iar apoi să fie publicat în Monitorul Oficial.
ȘTIREA INIȚIALĂ
Potrivit unor surse politice, ministrul Justiției Cătălin Predoiu este așteptat luni în Parlament pentru a discuta pe marginea acestui subiect cu deputații PSD și PNL. Întâlnirea are loc după ce săptămâna trecută a fost votat în Senat un amendament care impunea un prag de 250.000 de lei ceea ce a stârnit critici din partea societății civile.
Din informațiile Euronews, pragul ar putea fi calculat astfel:
- fie de trei ori valoarea salariul mediu net pe economie;
- fie de două ori valoarea salariul minim brut pe economie.
Ministerul Justiției a propus inițial un prag de 9.000 de lei
Senatul a votat, săptămâna trecută, proiectul de lege al Guvernului pentru modificarea Codului penal şi a altor acte normative, pentru punerea în acord cu decizii ale Curţii Constituţionale, prin care pragul pentru abuzul în serviciu, care se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani, se stabileşte la 250.000 de lei.
Cu alte cuvinte, dacă prejudiciul este mai mic de 250.000 de lei (50.000 de euro), fapta nu mai este considerată infracțiune.
Laura Codruța Koveși, fost procuror-șef DNA și actuala șefă a Parchetului European, a spus că va sesiza Comisia Europeană, dacă legea trece de Camera Deputaților în forma actuală. Potrivit acesteia, intenția amendamentelor adoptate este de a dezincrimina abuzul în serviciu.
Ministerul Justiției a spus inițial că va susține adoptarea de către Camera Deputaților a unui prag de 9.000 de lei, iar coaliția de guvernare a anunțat deja că va sprijini propunerea ministerului.