Toni Greblă va fi demis din funcția de președinte al Autorității Electorale Permanente. Decizia fost adoptată de coaliția de guvernare, au precizat surse politice pentru Euronews România.
PSD și PNL au respins în două rânduri cererea USR de revocare a lui Toni Greblă. În schimb, acum s-au răzgândit și vor iniția procedura de revocare în Birourile Permanente reunite ale Parlamentului.
Ședința Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului va avea loc marți, 25 februarie, începând cu ora 16.00, pentru a începe procedurile de revocare a şefului AEP, Toni Greblă. Este nevoie de o decizie în plenul reunit al Parlamentului, cu un vot 50%+1.
Parlamentul ar urma să îl revoce din funcție pe Toni Greblă în zilele următoare, au mai precizat sursele citate.
Autoritatea Electorală Permanentă va fi coordonată interimar de un vicepreședinte, până la alegerea unei noi conduceri.
Toni Greblă și-ar fi mărit ilegal salariul cu mii de euro lunar
Președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, este suspectat că și-ar fi mărit ilegal salariul cu câteva mii de euro pe lună.
O investigație a site-ului Snoop.ro arată că fostul judecător al CCR a luat în plus 24.000 de euro, față de salariul trecut pe hârtie, printr-un ordin emis chiar de el.
Curtea de Conturi știa de mai bine de un an despre creșterea ilegală
Jurnaliștii mai scriu că, deși Curtea de Conturi știa de mai bine de un an despre creșterea ilegală a veniturilor lui Greblă, nu a făcut public acest lucru până acum. Asta, deoarece instituția, condusă de fostul membru PSD Mihai Busuioc, nu a prezentat în plenul Curții pentru discuție și aprobare acest raport referitor la fostul coleg de partid.
În decembrie 2024, decizia de menținere a lui Greblă a atras controverse, mai ales în contextul unor evenimente recente, în care acesta a fost surprins în urmă cu doi ani la „tăierea porcului în curtea casei care este acum sediul de campanie al lui Călin Georgescu”.
După apariția fotografiilor cu Toni Greblă și Constantin Lupu, peste 20 de ONG-uri i-au cerut demisia președintelui AEP și pe care l-au acuzat de „lipsă de integritate și neutralitate”.
Toni Greblă a devenit președinte al AEP în martie 2023 în urma votului din Parlament, fiind propus de PSD, dar a fost sprijinit și de PNL. Mandatul său este de opt ani.