UPDATE 16.43
Cristi Citre, jurnalist Euronews România: S-a vorbit și mai devreme, și ați spus și în declarațiile dumneavoastră despre această nevoie de urgentare a proiectelor majore ale Inițiativei celor Trei Mări. Întrebarea ar fi, pentru că ele se dezvoltă, și, cum spuneați și dumneavoastră, domnule Președinte Duda, ele se dezvoltă pe ani de zile și e nevoie de o perioadă lungă de timp: există totuși sau s-a discutat despre o accelerare a lor, pentru că, iată, timpul are din ce în ce mai puțină răbdare în contextul războiului din Ucraina.
Președintele României, Klaus Iohannis: Nu s-a discutat despre accelerare, însă trebuie să înțelegem împreună cum se realizează aceste proiecte. Sunt proiecte de infrastructură unde participă mai mulți parteneri, deci nu este un proiect național. În cazul României, de exemplu, avem cele două mari proiecte care ne interesează în mod deosebit, aceleași proiecte interesează și Polonia, și pe alți parteneri, Via Carpathia și Rail2Sea.
Nu trebuie să ne imaginăm că vom face o autostradă nouă cap-coadă de la Baltică până la Marea Neagră. Această legătură va conține părți de drum rapid sau autostradă care deja există. Ideea este de a le lega în așa fel încât să avem o conexiune fluidă. Același lucru este valabil și pentru legătura pe calea ferată. Ministerele din transporturi din statele noastre negociază de ani de zile aceste chestiuni și, cum la noi se realizează în fiecare an și porțiuni de autostradă, și porțiuni modernizate de cale ferată, același lucru se întâmplă în Polonia, în Letonia și peste tot.
Însă, pentru a avea conexiunea finalizată, evident că este nevoie de mai mult timp. Accelerarea se poate întâmpla în plan național. Și, de exemplu, după ce terminăm aici acest Summit, voi avea o întâlnire cu Premierul și probabil și cu miniștrii de resort, pentru a vedea noi, în România, cum putem să accelerăm implementarea acestor proiecte.
În paralel, cu siguranță, vom începe contactele și cu Ucraina, să vedem care dintre aceste proiecte existente - vă amintiți probabil că, în 2018, la București, am început o listă de proiecte de investiții prioritare - care se potrivesc să fie conectate și la Ucraina, care sunt proiectele noi, și sunt convins că, până la anul, când vom avea întâlnirea la București, vom avea deja mult mai multe date și vom putea să știm cum să abordăm aceste noi proiecte și cum să le accelerăm pe cele care sunt deja acum în lista noastră și la care se lucrează.
Ce a declarat Klaus Iohannis?
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, luni, că România va găzdui din nou în 2023 Summitul Iniţiativei celor Trei Mări (I3M) şi Forumul de Afaceri I3M.
„În 2018, am organizat cu succes, la Bucureşti, Summitul şi Forumul de Afaceri, iar cinci ani mai târziu, în 2023, România va găzdui din nou acest eveniment important. Această decizie, pe care am anunţat-o astăzi în plenul reuniunii noastre, reconfirmă importanţa majoră pe care România o acordă acestui format regional de cooperare. Preluarea mandatului de organizare a evenimentelor Iniţiativei de anul viitor readuce la Marea Neagră centrul decizional al Iniţiativei", a spus şeful statului, la conferinţa de presă comună cu omologii din Letonia, Egils Levits, şi Polonia, Andrzej Duda.
Totodată, președintele Iohannis a mai spus că atât Republica Moldova, dar și Georgia trebuie să primească același sprijin pentru integrarea europeană.
"Din perspectiva intereselor României, este încurajator faptul că recent, în marja Forumului Economic de la Davos, a fost semnat un acord între compania română Transgaz și Fondul de Investiții al Inițiativei, care vizează dezvoltarea infrastructurii și conectivității de gaze naturale, cu integrarea transportului de hidrogen, din România, valoarea proiectelor fiind estimată la 626 de milioane de euro.
Alte două proiecte, care reprezintă priorități pentru România, sunt inițiativele Rail2Sea și Via Carpathia, a căror implementare va îmbunătăți legăturile noastre, dar și mobilitatea militară și reziliența în domeniul infrastructurii din regiune, care se dovedesc esențiale în actualul context geopolitic", a mai declarat Klaus Iohannis la conferința comună.
Pentru succesul Inițiativei, președintele a precizat că membrii vor depune toate eforturile necesare atragerii organizațiilor financiare internaționale, dar și a mediului privat internațional, în atingerea scopurilor.
ȘTIRE INIȚIALĂ
Preşedintele Klaus Iohannis participă, luni, la cea de a şaptea ediţie a Summitului Iniţiativei celor Trei Mări (I3M) şi la a patra ediţie a Forumului de Afaceri I3M, organizate de Letonia, la Riga, informează Administraţia Prezidenţială.
Potrivit unui comunicat, având în vedere noul context geopolitic marcat de războiul Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, liderii statelor participante vor analiza, în cadrul celor două reuniuni, modul în care Iniţiativa trebuie să se poziţioneze în actuala situaţie de securitate europeană, în special contribuţia pe care I3M poate să o aducă, prin implementarea proiectelor strategice de interconectare, în cele trei domenii de bază ale Iniţiativei: transport, energie, digital.
Preşedintele Klaus Iohannis va reitera sprijinul pe care România îl acordă Ucrainei
În cadrul intervenţiei sale, preşedintele Klaus Iohannis va reitera sprijinul pe care România îl acordă Ucrainei, atât în plan bilateral, cât şi la nivel multilateral, arată Administraţia Prezidenţială.
„Preşedintele României va sublinia că ţara noastră va sprijini toate modalităţile prin care Iniţiativa poate ajuta Ucraina, în special prin intermediul proiectelor de interconectare la care această ţară ar putea participa, ca partener al Iniţiativei. Totodată, preşedintele României va evidenţia importanţa acordării unui sprijin similar, de către Iniţiativă, Republicii Moldova şi Georgiei, ca state care, la fel ca Ucraina, au vocaţia de a deveni membre ale Uniunii Europene", arată sursa citată.
Şeful statului va sublinia că România va continua să urmărească consolidarea Iniţiativei şi a instrumentelor de care aceasta dispune, precum Forumul de Afaceri şi Fondul de Investiţii al I3M, care şi-au dovedit deja eficienţa. Preşedintele Iohannis va sublinia şi că România sprijină derularea activităţilor Iniţiativei în deplină sinergie cu agenda strategică a Uniunii Europene, precum şi în direcţia consolidării parteneriatului transatlantic.
„Klaus Iohannis va evidenţia, totodată, importanţa pentru România a iniţiativelor Rail2Sea şi Via Carpathia, a căror implementare va îmbunătăţi mobilitatea militară şi rezilienţa în domeniul infrastructurii din regiune, care se dovedesc esenţiale în actualul mediu de securitate european", mai arată Administraţia Prezidenţială.
România a găzduit în 2018, la Bucureşti, al treilea Summit al Iniţiativei
România a găzduit în 2018, la Bucureşti, al treilea Summit al Iniţiativei, ocazie cu care au fost adoptate decizii esenţiale pentru viitorul acesteia, precum: lista de proiecte prioritare majore de interconectare în domeniile transportului, energiei şi digital; organizarea primului Forum de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări (cu peste 600 de oficiali şi reprezentanţi ai mediului de afaceri din statele participante la Iniţiativă şi din alte state membre UE, din SUA, Balcanii de Vest şi Parteneriatul Estic, precum şi reprezentanţi ai Uniunii Europene şi ai instituţiilor financiare europene şi internaţionale); lansarea reţelei Camerelor de Comerţ a I3M (prin semnarea Declaraţiei comune de înfiinţare a acestei reţele de către 7 Camere de Comerţ din cele 12 state participante); iniţierea procedurii de lansare a Fondului de Investiţii al Iniţiativei celor Trei Mări (prin semnarea Scrisorii de Intenţie privind Fondul de Investiţii al I3M de către 6 instituţii de profil din cele 12 state participante).