Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

SUA va trimite forțe suplimentare în Orientul Mijlociu, de teama escaladării conflictului dintre Israel, Hamas și Iran

Uciderea liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, pe teritoriul Iranului, a înfuriat regimul de la Teheran, care a promis, prin intermediul Corpului Gardienilor Revoluției Islamice (IRGC), că va ataca "sever și dureros" Israelul.

La câteva ore după eliminarea lui Haniyeh, a urmat și cea a lui Fuad Shukr, un comandant militar al grupării şiite libaneze Hezbollah, care a fost și el ucis în urma unui atac israelian în Liban, la periferia sudică a capitalei Beirut.

SUA va trimite forțe suplimentare în Orientul Mijlociu

Între timp, din cauza șanselor de escaladare a conflictului în Orientul Mijlociul, americanii suplimentează desfășurarea de forțe. Astfel, președintele Joe Biden a discutat cu premierul israelian Benjamin Netanyahu și i-a spus că americanii vor avea "noi desfăşurări militare defensive", care sunt menite "să sprijine apărarea Israelului împotriva ameninţărilor".

Niște oficiali americani, citați de CNN, spun că atacuri ale milițiilor susținute de Iran ar putea avea loc și asupra forțelor americane aflate în Irak și Siria. În aceste condiții, la Pentagon există discuții privind o eventuală relocare a pozițiilor forțelor americane din Orientul Mijlociu și se discută chiar și repoziționarea grupului de luptă al portavionului USS Roosvelt și eventualitatea deplasării navei amfibie de asalt USS Wasp în Marea Mediterană.

Americanii spun că nimeni din Orientul Mijlociu nu-și dorește un război total în regiune, dar că există totuți acest risc, din cauza unei eventuale "erori de calcul".

Cine l-a ucis pe Ismail Haniyeh

Iranul susține că Israelul este la originea uciderii lui Ismail Haniyeh, prin intermediul unui atac cu o bombă care ar fi fost plasată în urmă cu două luni într-o clădire aparținând Corpului Gardienilor Revoluției Islamice. Însă Hamas și Gardienii Revoluției spun că Haniyeh a fost ucid după un atac aerian. Israelul a confirmat doar uciderea lui Fuad Shkur.

"Am atacat marţi seara în Liban şi l-am eliminat pe Fuad Shukr într-un raid aerian ţintit. Vreau să precizez că nu au existat alte atacuri aeriene israeliene, atacuri cu rachete sau atacuri cu drone noaptea trecută nicăieri în Orientul Mijlociu", a explicat Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al Armatei Israelului.

Iranul pregătește riposta pe mai multe fronturi, împreună cu aliații proxy, precum Hezbollah, Houthi din Yemen și milițiile șiite din Siria și Irak. Însă purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, spune că țara sa este pregătită: "Trupele noastre sunt desfăşurate în aer, pe mare şi pe uscat, pregătite să facă faţă oricărui scenariu, cu planuri de atac care pot fi puse în aplicare imediat".

Decizia uciderii lui Haniyeh ar fi fost luată direct de Benjamin Netanyahu, după discuțiile cu Mossad, Serviciul Israelian de Servicii Externe, conform agenției Axios.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE