Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

SUA sancţionează responsabili ai media de stat din Rusia pentru interferenţă electorală. Putin era la curent cu ingerinţa, acuză Casa Albă

Preşedintele rus Vladimir Putin era „la curent” cu ingerinţa Rusiei în alegerile din SUA, a dat asigurări miercuri un purtător de cuvânt al Casei Albe, relatează AFP.

„El era la curent cu activităţile RT", media de stat rusă ai cărei responsabili sunt urmăriţi de justiţia americană pentru tentative de ingerinţă electorală, a declarat John Kirby în cadrul unei conferinţe de presă.

Autorităţile americane au anunţat miercuri o serie de măsuri, între care urmăriri penale şi sancţiuni financiare, pentru a răspunde tentativelor de amestec în alegerile din Statele Unite pe care le atribuie Rusiei.

SUA sancţionează responsabili ai media de stat din Rusia

Astfel, Statele Unite l-au sancţionat miercuri pe redactorul şef al reţelei mass-media de stat ruse RT şi pe alte nouă persoane pentru ceea ce consideră că sunt eforturi de a influenţa alegerile prezidenţiale americane din 2024, relatează Reuters.

Departamentul Trezoreriei a declarat că redactorul şef al RT, Margarita Simonovna Simonyan, şi alţi afiliaţi reţelei media ruse au recrutat în secret influenceri de pe reţele sociale pentru a influenţa opinia publică din SUA şi a răspândi mesaje pro-Kremlin.

FBI-ul a cerut în mod separat permisiunea instanţei de a sechestra 32 de domenii de internet despre care guvernul american a afirmat că sunt implicate în eforturi legate de „influenţă străină rău intenţionată", inclusiv încercări de a submina sprijinul public pentru ajutorul acordat de SUA Ucrainei în războiul cu Rusia.

Anunţul survine cu puţin timp înainte ca procurorul general Merrick Garland să se adreseze în cadrul unei reuniuni a Grupului operativ pentru ameninţări electorale al Departamentului de Justiţie al SUA.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE