Parlamentul European a deschis o anchetă în cazul europarlamentarului leton acuzat de spionaj în favoarea Rusiei. Ancheta vine după ce un site de investigații, „The Insider”, a atras atenția asupra activității eurodeputatei din Letonia, Tatjana Ždanoka. Aceasta ar fi fost agentul Rusiei încă din 2005, potrivit presei. Într-un interviu pentru Euronews, europarlamentarul Rasa Jukneviciene, fost ministru al Apărării în țara vecină, Lituania, a vorbit despre ingerințele Rusiei în politica Uniunii Europene.
Anchetă în cazul Tatianei Zdanoka
Rasa Jukneviciene, europarlamentar: „Deci, ce s-a întâmplat și ce s-a făcut deja, a fost deschisă ancheta de către președinta noastră, Roberta Metsola. Și sunt dezbateri săptămâna viitoare, vom avea la Strasbourg dezbateri pe marginea unei rezoluții. În general, vom dezbate cu privire la ingerința Rusiei în politica Uniunii Europene.”
Parlamentul European a deschis o anchetă în cazul Tatianei Zdanoka, eurodeputat din Letonia, suspectată de spionaj pentru Rusia, din 2005. Investigația a fost deschisă în urma unei anchete de presă. Potrivit acesteia, femeia ar fi ținut legătura cu doi agenţi din Rusia, cărora le dădea rapoarte despre activitatea ei de la Bruxelles, dar și de la Riga. Mai mult, ea ar fi apărat în mod deschis poziţia Moscovei. Dintr-un schimb de mailuri între Zdanoka și agenții FSB, jurnaliștii publicației „The Insider” au reținut și faptul că eurodeputata cerea bani din surse de la Moscova pentru activităţile politice.
Tatiana Jdanok, europarlamentar: „Da, într-adevăr m-am adresat după ajutor unor oficiali, în primul rând, din Moscova și Sankt Petersburg. Cu toate acestea, nu îi întrebam de fiecare despre relațiile lor cu FSB (Serviciul Federal de Securitate).”
Tatjana Zdanoka a mai afirmat că știe doar două persoane cu care a stat la aceeași masă și despre care se știe clar că sunt foști sau actuali colaboratori ai FSB, Serviciul Federal de Securitate. Și anume președintele Rusiei, Vladimir Putin, și directorul Serviciului rus de Spionaj Extern, Serghei Narîșkin.
Cum acționează agenții?
În urma acestui caz, Rasa Jukneviciene, europarlamentar din Lituania, a semnat o scrisoare prin care atrage atenția că ar fi mai mulți agenți ruși în Parlamentul European.
Rasa Jukneviciene, europarlamentar: „Nu aș spune spioni, pentru că atunci când spunem spioni, oamenii își imaginează că există ceva legat de secrete pe care încearcă să le obțină. Suntem o instituție foarte transparentă, la fel ca toate parlamentele. Cred că cel mai relevant și clar titlu ar fi „agenți de ingerință”. Ei încearcă să creeze rețele, au obiective speciale în Uniunea Europeană. Desigur, politica energetică a fost foarte importantă pentru ei, mai ales înainte de acest război pe scară largă. Dacă mă întrebați așa concret, aș spune că sunt câteva zeci, nu mai mult.”
Experții în securitate și intelligence spun că agenții pot bloca fonduri alocate să stopeze acțiunile Federației Ruse, sau decizii importante la adresa intereselor Kremlinului.
Cristian Barna, expert studii de securitate: „Federația rusă nu e străină de spațiul ex-sovietic și de aceste țări baltice. Un spion culege informații și le transmite către FSB, iar agentul de influență – datorită poziției pe care o ocupă – poate să influențeze deciziile PE.”