Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

SUA, mii de oameni evacuați din cauza incendiilor. Sute de hectare de vegetație din California și New Mexico au fost mistuite de flăcări

Valul de căldură care a lovit Statele Unite face ravagii. Mii de locuitori au fost evacuați din cauza incendiilor de vegetație, în timp ce mii de hectare de teren din California și New Mexico au fost mistuite de flăcări. Regiuni vaste din centrul şi estul țării se pregătesc de un val de căldură sufocantă în zilele următoare, cu temperaturi care se anunță anormal de mari pentru luna iunie. 

Aproximativ șapte mii de locuitori din orașele aflate în sudul statului New Mexico au primit ordin de evacuare, după ce incendiul de vegetație s-a extins periculos de mult din cauza vântului. Sute de case au fost avariate. Guvernatorul statului a declarat stare de urgență și a anunțat că mai multe drumuri au fost închise pentru siguranța oamenilor. 

Michelle Lujan Grisham, guvernatorul statului New Mexico: ”Călătoriile în și în jurul acestei părți estice, sud-estice a statului nu numai că nu sunt permise în acest moment din cauza închiderii drumurilor, dar sunt descurajate chiar și acolo unde drumurile sunt deschise.” 

Laura McCarthy, pădurar în statul New Mexico: ”Acest incendiu este periculos și se deplasează rapid. Vântul este puternic. Nu este chiar la nivelul de steag roșu, dar este aproape.” 

”Va fi nevoie de mult timp pentru a recupera totul. Contează ca viețile oamenilor să fie salvate. Casele sunt întotdeauna ușor de înlocuit”, spune un localnic. 

Aproximativ 1.200 de persoane au fost evacuate

În ultimele zile, în Los Angeles, peste șase mii de hectare au fost devastate de un incendiu de vegetație puternic. Aproximativ 1.200 de persoane au fost evacuate, iar sute de pompieri, ajutați de elicoptere și vehicule speciale, încearcă să stingă flăcările. Focul a izbucnit încă de sâmbătă, iar potrivit Departamentului Pompierilor din California, este izolat doar în proporție de 2%. 

Experții spun că în timpul unui episod canicular, se creează un așa-numit „dom de căldură”, care face ca temperaturile ridicate să persiste. 

Jeff Masters, meteorolog: ”Atunci când avem un val de căldură, ceea ce se întâmplă în atmosferă este că aerul se dilată. Când aerul se dilată, se creează o cupolă, motiv pentru care se numește „dom de căldură”, chiar atunci când se întâmplă să existe un val de căldură.”

Meteorologii se așteaptă ca temperaturile extrem de ridicate pentru această perioadă să continue și zilele următoare. În unele zone, termometrele au indicat și 45 de grade Celsius. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE