Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

1.301 morți este noul bilanț de la pelerinajul de la Mecca. Temperaturile au atins 51,8 grade Celsius

Sute de oameni au murit în timpul pelerinajului Hajj, la Mecca, din Arabia Saudită, din cauza căldurii extreme. Temperaturile au atins 51,8 grade Celsius.

24/06/2024 , 09:28

Bilanțul morților la pelerinajul de la Mecca a ajuns la 1.301

Numărul morților la pelerinajul musulman Hajj, de la Mecca, a ajuns la 1.301. Ministrul sănătății din Arabia Saudită, Fahd bin Abdurrahman Al-Jalajel, a declarat că 83% dintre cele 1.301 decese au fost pelerini neautorizați, care au mers pe distanțe lungi, în deșert, la temperaturi foarte ridicate. El a spus că 95 de pelerini au fost tratați în spitale, dintre care unii au fost transportați cu elicoptere în capitala Riad. Ministrul susține că procesul de identificare a fost întârziat deoarece nu existau documente de identificare a multora dintre pelerinii morți.

Dintre aceste decese, peste 660 au fost egipteni. Cu excepția a 31, toți ceilalți egipteni erau pelerini neautorizați, potrivit a doi oficiali din Cairo. Egiptul a revocat licențele a 16 agenții de turism care au ajutat pelerinii neautorizați să călătorească în Arabia Saudită, după cum au declarat autoritățile, citate de AP.

Egiptul a trimis, anul acesta, la locurile sfinte islamice, peste 50.000 de pelerini autorizați în Arabia Saudită. Cei care nu aveau autorizație nu aveau nici cazare ca să se poată refugia imediat după pelerinaj, așa că au murit din cauza expunerii îndelungi la căldură.

Potrivit cotidianului de stat Al-Ahram, unele agenții de turism și alți operatori de călătorie spre Hajj au vândut vizele turistice doritorilor egipteni, încălcând reglementările saudite care necesită vize exclusive pentru pelerini.

Decesele au inclus, de asemenea, 165 de pelerini din Indonezia, 98 din India și câteva zeci din Iordania, Tunisia, Maroc, Algeria și Malaezia, potrivit unui bilanț al Associated Press. De asemenea, doi cetățeni americani au fost raportați morți.

Unii oficiali, care au vorbit sub protecția anonimatului, pentru că nu erau autorizați să informeze jurnaliştii, au spus că majoritatea morților au fost raportați la Complexul de Urgență din cartierul Al-Muaisem, din Mecca.

De-a lungul istoriei, decesele nu sunt ceva neobișnuit la pelerinajul la Mecca. Uneori au fost peste 2 milioane pelerini în Arabia Saudită pentru pelerinajul de cinci zile. Dar numărul de decese din acest an a fost neobișnuit de mare.

Cel mai mare număr de decese a fost în 2015, peste 2.400 de pelerini, potrivit AP. Pe locul al doilea se situează pelerinajul din 1990, îmn urma căruia au murit 1.426 de persoane. În acest an, temperaturile au fost între 46 și 49 de grade Celsius, cu o extremă de 51,8 grade.

Peste 1,83 milioane de musulmani au săvârșit Hajj-ul în 2024, inclusiv peste 1,6 milioane din 22 de țări și aproximativ 222.000 de cetățeni și rezidenți saudiți, potrivit autorităților saudite.

Arabia Saudită a cheltuit miliarde de dolari pentru măsuri de control și siguranță, dar numărul mare de participanți face totul foarte dificil. Islamul urmează un calendar special în ceea ce privește pelerinajul Hajj. Astfel, acest eveniment vine cu aproximativ 11 zile mai devreme în fiecare an. Până în 2029, Hajj va avea loc în aprilie, iar timp de câțiva ani după aceea, va pica iarna, când temperaturile sunt mai blânde.

20/06/2024 , 17:08

Peste 1.000 de morți în timpul pelerinarului la Mecca

Bilanţul deceselor în timpul pelerinajului musulman Hajj la Mecca a crescut la 1.081 de persoane. Pelerinajul a avut loc în Arabia Saudită, pe o caniculă insuportabilă, când temperatura maximă a atins la un moment dat 51,8 grade Celsius.

Noul bilanț a fost făcut după numărătoarea celor de la AFP, care a fost realizată pe baza datelor primite de la zece ţări, prin intermediul diplomaților și ambasadelor. Din aceste decese, 658 sunt egipteni, iar 630 dintre ei aveau autorizație oficială pentru pelerinaj.

VEZI GALERIA
7 imagini

Autoritățile saudite au montat sisteme de răcire care pulverizează apă, în apropierea Muntelui Ararat.

În încercarea de a se feri de razele fierbinți ale soarelui, cei mai mulți pelerini au umbrele și se opresc din când în când la umbra copacilor.

Chiar și așa, aproximativ 2 mii de oameni au primit îngrijiri medicale din cauza temperaturilor ridicate. Anul acesta, aproximativ 2 milioane de credincioși musulmani au participat la pelerinaj.

Hajj este unul dintre cei cinci piloni ai islamului şi o datorie pe care toţi musulmanii apţi de muncă trebuie să o îndeplinească o dată în viaţă, dacă îşi permit.

Anul trecut, peste 1,8 milioane de musulmani au participat la Hajj, potrivit datelor oficiale.

Pelerinajul Hajj este unul dintre cei cinci piloni ai islamului şi o datorie pe care toţi musulmanii apţi de muncă trebuie să o îndeplinească o dată în viaţă, dacă dispun de mijloacele financiare şi fizice necesare.

Este o serie de ritualuri efectuate pe parcursul a cel puţin patru zile la Mecca şi în împrejurimile sale, în vestul Arabiei Saudite.

Punctul culminant are loc în ziua a doua, când pelerinii se adună să se roage pe Muntele Arafat, unde profetul Mohamed ar fi ţinut ultima sa predică, cu circa 14 secole în urmă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE