Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Americanii pot ieși cu armele în public. Cum a motivat decizia Curtea Supremă

Cetățenii Statelor Unite au dreptul legal de a ieși cu arme în public, a decis Curtea Supremă. Hotărârea, luată cu șase voturi pentru dintr-un total de nouă, vine pe fondul unei aprinse dezbateri referitoare la regimul armelor de foc.

Până la această decizie, statele și orașele americane aveau dreptul de a reglementa transportul armelor în afara domiciliului.

În motivarea deciziei, Curtea Supremă scrie că două amendamente la Constituția americană protejează dreptul unei persoane de a purta o armă de foc pentru autoapărare în afara casei.

Peste 45 de mii de americani, omorâți de arme de foc în 2020

„Amendamentele al doilea şi al 14-lea ale Constituţiei protejează dreptul unei persoane de a purta o armă de foc pentru autoapărare în exteriorul domiciliului său”, a scris judecătorul Clarence Thomas în numele majorităţii, potrivit Agerpres.

Într-o opinie separată, judecătorul progresist Stephen Breyer a regretat că instanţa supremă a acţionat „fără a lua în considerare consecinţele potenţial mortale ale deciziei sale”, şi a amintit că, „în 2020, 45.222 de americani au fost ucişi de arme de foc”.

Puternicul lobby al armelor, National Rifle Association (NRA), a salutat imediat o „victorie”.

Lovitură puternică pentru cei care doresc limitarea dreptului de portarmă

În schimb, decizia Curţii Supreme reprezintă o lovitură puternică pentru susţinătorii unei reglementări mai stricte a armelor de foc.

Concret, ea se referă la o lege care limitează, din 1913, eliberarea de permise de portarmă disimulate persoanelor care aveau motive să creadă că vor fi nevoite să se apere.

Legea a fost contestată în justiţie de doi proprietari de arme de foc, cărora le-au fost refuzate permisele, şi de o filială a NRA.

În 1939, Curtea Supremă a stabilit că al doilea amendament al Constituţiei protejează dreptul de a folosi arme în cadrul unei forţe de menţinere a ordinii, precum armata sau poliţia, dar nu era un drept individual la autoapărare.

Curtea şi-a schimbat însă poziţia într-o hotărâre istorică din 2008, când a stabilit pentru prima dată un drept de a deţine o armă la domiciliu pentru apărare.

Judecătorii au lăsat în seama oraşelor şi a statelor reglementarea transportului în afara domiciliului, astfel încât regulile variază foarte mult de la un loc la altul.

Decizia pune capăt latitudinii lăsate la nivel local şi statal, consacrând dreptul de a purta armă. Într-o primă fază, ea ar urma să ducă la invalidarea unor legi similare celei din New York, aflate în vigoare în alte state, precum California sau New Jersey. Alte restricţii în vigoare, în special în state democrate, ar putea fi contestate în justiţie în baza acestui nou cadru legal.

Aproape 400 milioane de arme se aflau în proprietatea populaţiei civile în SUA în 2017, adică 120 de arme la 100 de locuitori, conform estimării proiectului Small Arms Survey.

În 2021, site-ul Gun Violence Archive a recenzat peste 20.000 de cazuri de omoruri cu arme de foc.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE