Cazul copilului ucis de tată în Alba-Iulia amintește pentru mulți dintre români de cazul Caracal. În 2019, a durat aproape 20 de ore până când polițiștii au ajung la locul de unde Alexandra Măceșanu, o tânără de 15 ani care sunase de trei ori să ceară ajutorul Poliției, după ce a fost răpită și violată.
Într-un interviu acordat Euronews România, Dan Rusu, lector în criminologie la Universitatea din Birmingham, a declarat că bărbatul care și-a omorât copilul de un an și-ar fi imaginat ”total greșit că luând viața copilului îi face acestuia un bine”.
Dan Rusu a explicat că și în Marea Britanie trebuie să existe o ”suspiciune rezonabilă” pentru a polițiștii să poată pătrunde în forță într-un imobil.
”Am auzit că nu avea un istoric infracțional și nu era cunoscut a avea probleme psihice, individul în cauză, în schimb, de multe ori, chiar dacă nu există un trecut infracțional al individului, victimele sau partenerele au motive întemeiate pentru a considera că acel copil ar fi putut fi în pericol”, a declarat Dan Rusu, lector în Criminologie la Universitatea din Birmingham, în direct la Euronews România.
Criminolog român din Marea Britanie: ”Părintele vitreg este mai predispus de regulă să omoare un copil care nu este al său”
Dan Rusu a amintit despre faptul că există voci care construiesc similitudini între cazul copilului ucis de tată în Alba Iulia și tragedia de la Caracal,
”La nivel european, chiar mondial, nu este fenomen străin. Copiii sub un an sunt cea mai expusă categorie la omucidere. Din păcate, părinții sunt cei care își omoară copiii cel mai des. În criminologie, conceptul este recunoscut drept infanticid, la copilul sub 12 luni, iar părintele este în general vitreg. Acest lucru m-a mirat, pentru că în situația dată părintele nu e vitreg.
Părintele vitreg este mai predispus de regulă să omoare un copil care nu este al său, pentru că nu îi duce mai departe gena”, a afirmat criminologul.
”Îmi pot imagina două potențiale cauze: răzbunarea și altruismul”
Dan Rusu a explicat că sunt cauze multiple ”care explică și omorul propriilor copii”.
”În literatura de criminologie, există cauze multiple care explică și omorul propriilor copii.
Poate nu a fost un copil dorit, dar îmi pot imagina două potențiale cauze: răzbunarea și altruismul. Într-un alt registru, ne putem imagina cum agresorul își imaginează în mod total greșit că luând viața copilului îi face acestuia un bine.
Relația mamei, ipotetic vorbind, era un pericol pentru tată. Poate îi era frică de faptul că minorul va trăi alături de noul tată, că identitatea de tată îi va fi preluată sau putem să ne imaginăm că bărbatul nu se putea disocia sau percepe altfel fără copil.
Omorul copilului în acest sens poate o reprezenta o relație pe care a construit-o pentru totdeauna. Mai putem noi discuta despre viața acelui copil azi fără a o lega de cea a tatălui? El s-a asigurat că relația lor este relevantă pentru totdeauna și nu vine un bărbat din exterior care îi va lua rolul”, a concluzionat el.
Reacția IPJ Alba, despre intervenția polițiștilor în cazul copilului ucis: ”Nu este vorba despre o lipsă de reacție”
Comisar-șef Luminița Prodan, purtătorul de cuvânt al IPJ Alba, a declarat pentru Euronews România, că nu poate fi vorba depsre ”o lipsă de reacție” a polițiștilor.
”Nu este vorba despre o lipsă de reacție. Imediat după ce s-a primit apelul telefonic prin 112, femeia a fost pusă în legătură cu polițistul. S-au făcut verificări cu privire la posibilele locații unde ar fi putut să se afla fostul ei partener împreună cu copilul care îi era îndredințat de bună voie de către femeie spre îngrijire pe perioada week-endului.
Erau minimum două locații pentru că era vorba de adresa lui de domiciliu și o locație în care femeia locuise împreună cu el, un apartament închiriat, dar în legătură cu care nu exista certitudinea că mai este folosit în prezent de către bărbat”, a explicat purtătorul de cuvânt al IPJ Alba.
De asemenea, Luminița Prodan a menționat că mama copilului și-a lăsat băiețelul fostului ei iubit ”într-o zonă publică, fără a-i duce la o locuință anume”, motiv pentru care ”nu se știa unde se află bărbatul cu exactitate”.
”Primul lucru pe care le-au făcut polițiștii a fost de a verifica unde se află bărbatul, de aceea l-au și apelat telefonic. În urma acestui apel, au reușit să ia legătura cu el. Bărbatul a fost relaxat, liniștit, calm, a răspuns apelului și a precizat că copilul este bine.
A fost o conversație foarte scurtă în care polițistul i-a solicitat să fie de acord să demonstreze că copilul este bine, iar această conversație s-a încheiat cu invitația lui ca noi să verificăm”, a mai precizat Prodan.
”Nu se auzea niciun zgomot, niciun țipăt”
Reprezentantul IPJ Alba a dat de înțeles că bărbatul nu le-a furnizat nicio adresă polițiștilor și le-a închis telefonul. ”Apelul telefonic s-a încheiat, iar el nu a mai răspuns la telefon”, a afirmat ea.
Pentru a-l localiza pe bărbat, polițiștii au pătruns în ”blocul în care era apartamentul închiriat și în același timp s-a solicitat sprijin din partea altui echipaj care s-a deplasat la locația de domiciliu”.
”La niciuna dintre aceste locații nu a fost observată activitate în interior. Nu se auzea niciun zgomot, niciun țipăt. S-a sunat de mai multe ori pentru a se stabili dacă se aude sunetul vreunui telefon în interior”.
Purtătorul de cuvânt al IPJ Alba a mai precizat că dacă s-ar fi auzit soneria telefonului, ”aceasta era o confirmare a faptului că bărbatul este înăuntru și cu siguranță s-ar fi pătruns în forță în apartament”.
Întrebată dacă legea le-ar fi permis polițiștilor să spargă ușa, având doar această confirmare, Luminița Prodan a explicat că ”nu înseamnă asta că este o persoană în pericol. Era doar o confirmare a faptului că bărbatul respectiv era înăuntru cu copilul”.
Situațiile în care polițiștii pot pătrunde în locuințe fără acordul proprietarului
”Ne uităm inițial la limitările legislative ale polițiștilor cu privire la astfel de situații, respectiv articolul 38, alin. 2 din Legea de Organizare și Funcționare a Poliției Române, care a fost modificat de dată recentă, în 2019, și precizează că polițistul poate pătrunde pe proprietatea privată fără consimțământul proprietarului în situația în care are indicii că viața unei persoane este pusă în pericol.
La momentul acesta, prin raportarea la informațiile obținute din surse deschise și faptul că în cursul acestei zile am văzut niște mesaje, pe care mama copilului le-a pus la dispoziția presei, relevă că toate discuțiile dintre tatăl și mama copilului se refereau la o stare de nemulțumire, gelozie, cu privire la noul bărbat din viața mamei și la faptul că tatăl copilului își punea întrebări cu privire la noua figură paternă din familie și la modul în care va fi crescut copilul în acest nou context.
Nu exista vreun indiciu din aceste texte că tatăl copilului este dispus la un asemenea gest necugetat. Dimpotrivă, arăta o preocupare, desigur, ușor nefirească pentru ora la care se petrecea, cu privire la ceea ce se va întâmpla cu copilul.
Din momentul în care au fost sesizați, polițiștii au cerut detalii mamei, cu privire la existența unui istoric, dacă există o situație din trecut care să genereze temere cu privire la comportamentul tatălui față de copil, iar mama a spus că nu a avut niciodată și că minorul i-a mai fost încredințat pentru a fi îngrijit, în intervale de timp diferite și că nu au mai existat astfel de situații. Colegii s-au deplasat la cele două locuințe unde aveau date că a locuit sau că locuiește bărbatul. La niciuna dintre locuințe nu a dat de bărbat, la ultima dintre locuințe, cea închiriată, nici vecinii și nici alte persoane nu au putut indica dacă a fost gălăgie, dacă l-au văzut pe bărbat sau dacă știu că se află în apartament”, a precizat Cosmin Andreica, președinte EUROPOL, în direct la Euronews România.
Un copil de un an a fost omorât de tatăl lui, care s-a sinucis, apoi, într-un apartament închiriat din Alba Iulia. În lipsa unui indiciu clar despre locul în care se afla bărbatul și intențiile sale, polițiștii nu au putut să spargă ușa la timp.
Tragedia a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică. Potrivit anchetatorilor, bărbatul s-a certat la telefon cu mama copilului.