Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Studiu: Postul intermitent poate ajuta diabeticii de tip 2 să controleze glicemia

Postul intermitent poate ajuta persoanele cu diabet zaharat de tip 2 timpuriu să își îmbunătățească nivelul zahărului din sânge, să piardă în greutate și să își reducă tensiunea arterială, arată datele unui nou studiu.

Pentru studiu, aproximativ 400 de participanți din China fie au luat medicamentele antidiabetice metformin sau empagliflozin, fie au urmat un plan de post intermitent 5:2, în care oamenii au postit timp de două zile neconsecutive ale săptămânii și au petrecut celelalte cinci consumând un mic dejun și un prânz normal și având un înlocuitor de masă pentru cină.

La sfârșitul studiului de 16 săptămâni, participanții care au adoptat dieta 5:2 au înregistrat o reducere a nivelului de zahăr din sânge de 1,9 procente, comparativ cu 0,3 procente și 0,4 procente în rândul celor care au luat medicamentele.

Schimbarea stilului de viață, mai eficient decât medicamentele

În plus, 80 la sută dintre cei care au urmat dieta 5:2 au avut niveluri ale glicemiei care i-au plasat în remisiune a diabetului, ceea ce înseamnă că nivelurile lor au revenit la un interval non-diabetic fără a fi nevoie de medicamente, conform standardelor unui grup internațional de experți.

Constatările, publicate în revista JAMA Network Open, sugerează că intervențiile asupra stilului de viață pot fi mai eficiente decât medicamentele pentru persoanele supraponderale cu diabet de tip 2 diagnosticat recent, potrivit cercetătorilor din nouă centre medicale chineze.

În întreaga lume, aproximativ 1 din 10 adulți - 537 de milioane de persoane - suferă de diabet, potrivit Federației Internaționale de Diabet.

Diabetul de tip 2 este asociat cu obezitatea și activitatea fizică redusă și, în timp ce medicamentele precum insulina și medicamentele pentru pierderea în greutate pot ajuta pacienții să gestioneze afecțiunea, cercetările arată că schimbările dietetice și alte schimbări ale stilului de viață sunt esențiale pentru reducerea riscurilor pentru sănătate.

În special, studiul a fost finanțat de Beijing MetabolicControl Technology Co Ltd., care produce înlocuitorul de masă cu conținut scăzut de calorii utilizat în studiu, deși cercetătorii au declarat că nu a avut niciun impact asupra rezultatelor.

Ei au mai spus că sunt necesare mai multe cercetări pentru a afla dacă pierderea în greutate sau abordarea de post 5:2 în sine a fost cea care a îmbunătățit nivelul zahărului din sânge și care sunt rezultatele pe termen lung ale intervențiilor privind stilul de viață pentru gestionarea diabetului.

Cercetările din Regatul Unit, de exemplu, au constatat că, deși mulți pacienți cu diabet de tip 2 au pierdut inițial în greutate și au obținut remisia, doar 13 % erau încă în remisie după cinci ani.

Chiar și așa, pe o perioadă de 12 ani, remisiunea diabetului este asociată cu un risc mai scăzut de complicații cardiace și renale comparativ cu pacienții care nu au fost niciodată în remisie.

Deoarece poate fi dificil să ții la distanță creșterea în greutate și diabetul de tip 2, un plan care implică doar două zile de post intermitent poate fi mai ușor de menținut pentru pacienți decât o schimbare mai extremă a dietei, a declarat Kautzky-Willer.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE