Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Putin ar condiționa semnarea armistițiului de ridicarea sancțiunilor pentru Rusia. Expert: Scopul final este ștergerea Ucrainei de pe hartă

Președintele rus Vladimir Putin ar condiționa semnarea unui acord de încetarea a focului în Ucraina de ridicarea sancțiunilor aplicate Rusiei de Occident, o măsură respinsă în mod vehement de aliații europeni ai Kievului. Rusia „va ataca acum în acest moment în care nu este nici pace, nici război” și va încerca să-și impună condițiile cu scopul de a destabiliza și a șterge de pe hartă Ucraina, cât timp liderul de la Kremlin are „încrederea Washingtonului”, a declarat comandorul în rezervă Sandu-Valentin Mateiu, la Euronews România.

În acest context, expertul militar a evidențiat că România trebuie să fie prudentă și „să rămână alături de aliații europeni”, pe fondul discuțiilor avansate la Paris ca țara noastră să devină un hub regional pentru posibilele trupe europene de menținere a păcii ce ar urma să fie dislocate în Ucraina.

Sandu-Valentin Mateiu a punctat că este „foarte greu să precizăm în acest moment cum vor arăta aceste garanții de pace ale europenilor”.

Este important ca în vremuri tulburi, România să rămână alături de aliații europeni și să garanteze un rol în această misiune europeană despre care știm puțin și asupra căreia sunt multe semne de întrebare...

În aceste condiții, România nu face decât ceea a făcut dintotdeauna - navigă prudent, fiind în același timp alături de aliații europeni. Să încerce să înțeleagă politica Statelor Unite, în condițiile în care războiul din Ucraina și modul în care se încheie acest război este esențial pentru securitatea noastră.

De aceea, foarte probabil avem un rol ca bază pentru dimensiunea aeriană a acestei misiuni, dar și hub prin care vor fi transportate spre teatrul Ucraina aceste trupe europene”, a afirmat expertul militar.

Trupele europene de menținere a păcii în Ucraina, o idee pusă sub semnul întrebării

„Întreaga misiune este pusă sub semnul întrebării. Europenii și-au afirmat mai degrabă la Paris ideea politică: «suntem alături de Ucraina și ne pregătim pentru apărarea noastră» decât misiunea (de menținere a păcii, n.r).

Dar Rusia spune nu (ideii de a trimitere a unor trupe europene de menținere a păcii în Ucraina), iar Statele Unite, la fel, un «nu», în sensul că nu oferă sprijin pentru această misiune”, a afirmat Sandu-Valentin Mateiu.

Rușii pun condiții dure pentru armistițiul din Ucraina. „Au cerut ridicarea sancțiunilor și reconectarea la sistemul SWIFT a băncilor”

„SUA au avut acele două acorduri separate, cu Rusia și cu Ucraina privind încetarea focului la marea Neagră, dar rușii au adăugat imediat o concretizare a promisiunii americane privind facilitarea exportului de îngrășăminte și hrană din Rusia. În acest context, au cerut ridicarea sancțiunilor, reconectare la sistemul SWIFT a băncilor și a unor firme rusești.

Până când acestea nu sunt conectate, până când primele sancțiuni nu sunt ridicate, Rusia nu va respecta acest acord”, a afirmat expertul militar.

Aliații europeni ai Ucrainei refuză ridicarea sancțiunilor pentru Rusia

„Europenii au transmis răspunsul lor. Europa are un cuvânt de spus în această reconectare la SWIFT a băncilor rusești. Răspunsul a fost clar: noi nu ridicăm nicio sancțiune până când trupele rusești nu se retrag din Ucraina. Aici suntem. Această inițiativă europeană se leagă de faptul că ambele părți reclamă faptul că nu se respectă nici acel acord privind infrastructura critică și o monitorizare este strict necesară. (....)

O monitorizare este necesară, dar în condițiile în care cele două părți încep să respecte acest acord în Marea Neagră și i le acceptă monitorizarea de către o terță parte. Ori, până acum nu am văzut o deschidere a Rusiei pentru a o asemenea monitorizare. Mai degrabă, europenii încearcă să facă monitorizarea pentru a sprijini Ucraina și a dovedi că Rusia nu respectă aceste angajamente care, repet, încă nu au intrat în acțiune”, a mai afirmat comandorul în rezervă, la Euronews România.

Expert militar: „Europenii încă nu pot acționa singuri nici în sprijinul Ucrainei, nici în propria lor misiune de pace și nici în securitatea proprie”

Ne așteptăm ca rușii să avanseze aceste condiții pentru că au nu numai demersul american de partea lor, dar și încrederea Washingtonului. Vom vedea dacă Washingtonul anunță în privința sancțiunilor ar fi dispus să renunțe la anumite sancțiuni. Vom vedea în ce măsură vor acționa.

Europenii nu au ce face pentru că în clipa de față ei trebuie, așa cum a spus premierul britanic Keir Starmer care în continuare insistă pe faptul că orice inițiativă europeană trebuie să aibă în spate acel sprijin american. Britanicul este realist. Europenii încă nu pot acționa singuri nici în sprijinul Ucrainei, nici în propria lor misiune de pace și nici în securitatea proprie. Asta e realitatea”, a declarat Sandu-Valentin Mateiu.

Putin cere organizarea de alegeri în Ucraina sub supravegherea ONU. „Este absolut o încălcare a dreptului internațional

„Trebuie să fim atenți pentru că deja pretențiile Rusiei sunt deosebite și aici Putin a spus că ar vrea alegeri în Ucraina, sub administrație ONU, ridicând problema legitimității și legalității președintelui Zelenski și a Guvernului său, ceea ce este absolut o încălcare a dreptului internațional.

În Ucraina totul este legal și legitim. Dacă vorbim despre un Guvern și un președinte care a fost ales într-o țară care nu este democratică, vorbim despre Vladimir Putin”, a punctat Sandu-Valentin Mateiu.

„Europa știe că nu poate să aibă această misiune în Ucraina fără sprijinul SUA”

„Până acum este simplă retorică în dialogul ruso-american. Contează ceea ce spune Kremlinul, nu ceea ce pe vremuri numeam drept internațional. Aici trebuie să fim foarte atenți.

Europa știe că nu poate să aibă această misiune în Ucraina fără sprijinul SUA și fără acordul rușilor, dar insistă pentru că nu are ce face. Trebuie ca militar să fie prezentă, să anunțe că e gata să fie prezentă, pentru ca politic să aibă un rol”, a punctat comandorul în rezervă.

„Kremlinul nu poate să rateze această ocazie în care Washingtonul îi oferă o șansă”

Nu se pune problema ca România să participe cu trupe la această misiune de reasigurare a Ucrainei, numai în condițiile în care se încheie un acord de pace și numai în condițiile în care Rusia este de acord și SUA își arată sprijinul, europenii vor disloca aceste trupe terestru și să existe și componenta aeriană și navală. Niciuna dintre condițiile pe care le-am spus anterior nu este îndeplinită în acest moment.

Rușii nu sunt de acord, SUA nu și-au arătat sprijinul, iar un acord de pace, un armistițiu măcar complet, nu este în discuție. Administrația Trump și-a creat complet poziția. Are foarte multe puncte de vedere ideologice dincolo de personalitatea lui Donald Trump.

Da, la Kremlin avem un regim fascist, cu omul providență. Cine conduce Rusia stăpânește Rusia. E o autocrație, dar tendințele de la Washington de a favoriza o democrație iliberală. Atunci apare această viziune care se reflectă din păcate și asupra politicii externe americane”, a mai spus Mateiu.

„Kremlinul joacă foarte bine cartea, cu o strategie bine pusă la punct”

„La Kremlin lucrurile sunt destul de clare. Nu pot rata o asemenea ocazie oferită de Administrația Trump, pentru că Rusia știe dincolo de toată propaganda că este chestiune de ani până când mașinăria economică și chiar militară nu mai funcționează.

În aceste condiții, Kremlinul joacă foarte bine cartea, cu o strategie bine pusă la punct, în sensul în care nu spune «nu». Spune: «da, dar» și un armistițiu în Marea Neagră și mai ales pentru un armistițiu complet.

În același timp, avansează condițiile, că sunt cedări de teritoriu, în sensul în care să ia la pace ceea ce nu a reușit la război în integralitatea lor cele patru provincii cucerite, că este vorba despre suveranitatea Ucrainei. Ăsta este scopul final, ștergerea Ucrainei de pe hartă.

Această propunere legată de administrație ONU nu face altceva decât să pregătească terenul pentru destabilizarea Ucrainei. SUA au față de Ucraina o atitudine de neocolonialitate. A se vedea ultima propunere privind resursele Ucrainei”, a concluzionat el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE