Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Procurorii generali din 18 state americane atacă în justiție ordinul lui Trump care anulează dreptul la „cetățenie americană prin naștere”

Procurorii generali din 18 state americane, plus Districtul Columbia şi San Francisco, atacă în justiție ordinul lui Trump care anulează dreptul la „cetățenie americană prin naștere”.

„Preşedintele nu poate, dintr-o lovitură de pix, să anihileze Amendamentul 14. Punct!”, a spus procurorul general democrat din New Jersey, Matt Platkin.

„Nu există nicio dezbatere juridică legitimă pe această temă. Dar faptul că Trump se înşală amarnic nu îl va împiedica să provoace daune grave chiar acum familiilor americane precum a mea”, a spus procurorul general din Connecticut, William Tong, care este american de origine chineză.

Dreptul la „cetățenie americană prin naștere”, atacat în instanță

  • Statele care au atacat decizia în instanță sunt: New Hampshire, Maine, Massachusetts, California, Colorado, Connecticut, Delaware, Hawaii, Maryland, Michigan, Minnesota, Nevada, New Mexico, New York, Carolina de Nord, Rhode Island, Vermont şi Wisconsin.

Din prima zi in care și-a preluat mandatul de președinte al SUA, Donald Trump a semnat mai multe decrete și ordine executive. Printre documentele semnate, unul se referă la anularea dreptului la dobândire a „cetățeniei americane prin naștere”. Măsura a creat tensiuni foarte mari și nemulțumiri, evident. Astfel, procurorii generali din 18 state americane au decis să atace în instanță decizia lui Trump.

Noul președinte american a anunțat chiar și în campania sa alectorală că va pune în practică această hotărâre, într-un context mai larg privitor la imigranți.

„Cetățenia prin naștere” era acordată automat oricărei persoane care se naște în SUA, indiferent că provine din părinți imigranți sau nu. Acest drept se află în Constituția SUA, la amendamentul 14, care a apărut după Războiul Civil și care şi a fost ratificat în 1868.

„Toate persoanele născute sau naturalizate în Statele Unite şi supuse jurisdicţiei acestora sunt cetăţeni ai Statelor Unite şi ai statului în care locuiesc”, se arată în acel amendament.

Astfel, cetățenie americană pot primi și copii care se nasc în SUA din părinți care se află pe teritoriul american fără forme egale, de exemplu, sau care sunt prezenți, în momentul nașterii copilului, doar în baza unei vize turistice. Iar Trump susține că ar vrea să evite așa ceva.

În ordinul semnat de Trump, se menționează că „persoanele ale căror mame nu se aflau legal în Statele Unite şi ai căror taţi nu erau cetăţeni americani sau rezidenţi permanenţi legali” nu mai pot beneficia de cetățenie americană. În plus, nu mai pot beneficia nici „persoanele ale căror mame se aflau legal în ţară, chiar și temporar, şi ai căror taţi nu erau cetăţeni sau rezidenţi permanenţi în mod legal.”

Ordinul intră în vigoare la 30 de zile trecute după data de 21 ianuarie.

Specialiștii spun că lupta în justiție ar urma să fie una lungă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE