Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Donald Trump amenință UE cu noi taxe vamale: „Uniunea Europeană este foarte, foarte rea cu noi”. Președintele SUA vrea să impună și o taxă de 10% Chinei

Președintele american Donald Trump a venit cu noi declarații în ceea ce privește noile tarife care urmează să lovească Uniunea Europeană, de marți. Acesta a mai spus că s-a discutat despre o taxă punitivă de 10% asupra importurilor chinezești, deoarece fentanilul este trimis din China în SUA prin Mexic și Canada, relatează Reuters.

Trump a declarat că dorește să impună taxe mai extinse și un nou termen limită de 1 februarie pentru tarife de 25% împotriva Canadei și Mexicului, precum și taxe asupra Chinei și UE.

Acesta a precizat, în fața reporterilor, că atât Uniunea Europeană, cât și alte țări, vor fi vizate de tarife.

„Uniunea Europeană este foarte, foarte rea cu noi. Așa că vor fi vizate de tarife. Este singura modalitate ... de a obține corectitudine”, a declarat el, revenind la comentariile făcute luni.

Trump a declarat luni că se gândește să impună taxe vamale Canadei și Mexicului dacă acestea nu pun capăt traficului de migranți ilegali și fentanil, inclusiv precursori chimici din China, prin frontierele lor americane.

Taxele impuse Chinei vor intra în vigoare de la 1 februarie

Deși anterior acesta amenințase cu o taxă de 10 % asupra importurilor chineze din cauza comerțului, președintele american a realiniat această măsură cu termenul de 1 februarie.

Totodată, China vine și ea cu un punct de vedere, precizând că este dispusă să mențină comunicarea cu. Ministrul de externe a informat că a încercat să promoveze legături stabile și durabile cu SUA.

„Credem întotdeauna că nu există niciun câștigător într-un război comercial sau într-un război tarifar. China își va apăra întotdeauna cu fermitate interesele naționale”, a precizat purtătorul de cuvânt al ministerului, Mao Ning, miercuri.

Peter Navarro, consilierul comercial al Casei Albe, a informat că declarațiile lui Trump au fost făcute pentru a pune presiuni asupra celor două țări.  

„Motivul pentru care se gândește la 25, 25 și 10 (procente), sau orice va fi, pe Canada, Mexic și China, este pentru că 300 de americani mor în fiecare zi” din cauza supradozelor de fentanil, a informat Navarro.

Măsuri propuse de Donald Trump prin memorandumul comercial

Fostul președinte american Donald Trump a semnat luni un memorandum comercial extins, solicitând agențiilor federale să finalizeze până la 1 aprilie revizuiri detaliate ale unor probleme esențiale legate de comerț. Printre subiectele abordate se numără deficitele comerciale persistente ale SUA, practicile comerciale neloiale și manipularea valutară de către țări partenere, inclusiv China.

Nota semnată de Trump a solicitat recomandări cu privire la soluții, inclusiv: introducerea unui tarif global suplimentar și modificări la scutirea de minim de 800 de dolari pentru transporturile de valoare mică, acuzată frecvent de facilitarea importurilor ilicite de precursori de fentanil.

Aceste evaluări sunt menite să creeze un spațu de respirație în vederea rezolvării dezacordurilor înregistrate între membrii cabinetului său, referitoare la aplicarea promisiunilor sale privind tarifele universale de până la 60% pentru mărfurile chinezești.

Reacția piețelor și abordarea măsurată a tarifelor

O abordare mai moderată a tarifelor propusă de Trump a dus la o creștere a piețelor de acțiuni din SUA, indicele S&P 500 atingând cel mai învălt nivel din ultima lună. Cu toate acestea, criticile aduse Chinei și Uniunii Europene ar putea inversa această tendință pozitivă.

„Trump pare să fi decis să meargă mai încet și să asigure o bază legală solidă pentru acest tip de acțiuni”, a declarat William Reinsch, expert în comerț la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale din Washington. “El încercă să maximizeze efectul pârghiei sale pentru a obține ceea ce dorește.”

Mexicul și Canada au adoptat un ton conciliant în urma termenului limită fixat de Trump pentru 1 februarie. Președintele mexican Claudia Sheinbaum a declarat că va sublinia suveranitatea și independența țării, răspunzând “pas cu pas” la acțiunile SUA. Ea a precizat, de asemenea, că Acordul de Liber Schimb SUA-Mexic-Canada nu va fi renegociat până în 2026, respingând orice speculații despre o reorganizare timpurie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE