Vicepreședintele Comisiei Europene, Kaja Kallas, a tras un nou semnal de alarmă. Uniunea Europeană ar trebui să se pregătească pentru ce este mai rău și să majoreze rapid cheltuielile de apărare.
Kaja Kallas a atras atenția că Rusia se înarmează rapid, iar Europa trebuie să fie capabilă să se apere singură dacă acest lucru va fi necesar. Potrivit înaltului oficial european, industria rusă de război poate produce în trei luni mai multe arme și muniție decât poate face tot blocul celor 27 de state-membre ale UE timp de un an.
Rusia ar putea ataca UE în trei ani
„Doamnelor și domnilor, multe dintre agențiile noastre naționale de informații ne dau informații conform cărora Rusia ar putea testa capacitatea UE de a se apăra în 3 sau 5 ani. Pe cine să mai ascultăm dacă nu pe ele? Trebuie să avem o conștientizare publică a amenințărilor cu care ne confruntăm.
Rusia nu este o problemă doar pentru unii, ci pentru noi toți. Europenii trebuie să se trezească. Anul trecut, statele membre au cheltuit împreună în medie 1,9% din PIB pentru apărare. Rusia cheltuiește 9%. Eșecul Europei de a investi în capacități militare trimite un semnal periculos agresorului. Slăbiciunea îi invită să vină", a spus Kaja Kallas, potrivit Euronews.com, la conferința anuală a Agenției Europene de Apărare, care a avut loc la Bruxelles.
De aceea, subliniază Kaja Kallas, președintele american Donald Trump are dreptate atunci când spune că Europa nu cheltuie suficient pentru apărare. Anul trecut, țările-membre ale UE au alocat 1,9 la sută din PIB, în medie, pentru apărare. Rusia, pe de altă parte, cheltuia 9%.
Astfel, Uniunea Europeană ar fi obligată cumva să-și mărească aceste cheltuieli de apărare, pentru a se „pregăti pentru ce e mai rău” și pentru a se putea apăra „singură, dacă este necesar” împotriva unei Rusii beligeranente.
„Multe dintre agențiile noastre ne oferă informații că Rusia ar putea testa capacitatea UE de a se apăra în termen de trei până la cinci ani”, a spus Kaja Kallas.
În aceste condiții, în următorul deceniu, UE va avea nevoie de cel puțin 500 de miliarde euro pentru a rămâne competitivă în domeniul apărare. Până acum, doar aproximativ 13 miliarde euro au fost alocate pentru apărare și securitate în bugetul pe termen lung al blocului comunitar, din 2021 până în 2027.
În mod obișnuit, UE alocă aproximativ 1% din PIB-ul blocului comunitar pentru finanțarea priorităților legate de politică, de la agricultură, la coeziunea socio-economică între regiunile mai sărace și cele mai bogate, în cadrul bugetului pe termen lung, care va fi renegociat în vara anului 2025, pentru o perioadă de șapte ani, începând din 2028. Iar apărarea va fi o prioritate cheie.
Lituania a anunțat recent că își va crește cheltuielile pentru apărare între 5% și 6% din PIB, până în 2026, din cauza amenințării agresiunii ruse în regiune. Însă unele economii majore din UE, cum ar fi Italia sau Spania, încă nu ating ținta de 2% impusă de NATO.
Președintele francez Emmanuel Macron a cerut luni Europei „să se trezească” și să-și mărească cheltuielile pentru apărare, pentru a-și reduce dependența de SUA legată de securitate.
Șeful NATO, Mark Rutte, a declarat, în decembrie, că cetățenii europeni vor trebui să facă sacrificii, precum acceptarea reducerii pensiilor sau a diminuărilor din sistemele de sănătate, pentru a aloca cheltuielile mari pentru apărare și pentru a garanta securitate pe termen lung în Europa.
Secretarul general al NATO a recunoscut că, deși nu există nicio amenințare iminentă pentru aliați, pericolul se îndreaptă „cu viteză maximă” către alianța transatlantică.