Liberalii consideră că PSD ar trebui să îl excludă pe Victor Ponta după ce fostul premier și-a anunțat intenția de a candida la alegerile prezidențiale. Decizia ar trebui luată pentru a nu afecta șansele candidatului comun din coaliție, Crin Antonescu. Deocamdată, Victor Ponta s-a autosuspendat din partid.
Conducerea PNL cere Partidului Social Democrat să se dezică public de Victor Ponta, după ce fostul premier a transmis că ar putea candida la alegerile prezidențiale.
Cătălin Predoiu, președintele interimar al PNL: „Am într-adevăr mandat din partea colegilor de a discuta această problemă în coaliție și o să facem în termeni colegiali, civilizați. Am încredere în președintele PSD și în conducerea PSD că vor rezolva această problemă așa cum trebuie. Pe baza deciziilor pe care le-am luat, candidatul nostru e Crin Antonescu, nu Victor Ponta. E de neacceptat ideea că nu putem merge declarat cu un candidat și nedeclarat cu alți candidați.”
Victor Ponta, deputat: Nu îmi e frică absolut deloc de amenințările domnului Predoiu sau mai știu eu ce lideri PNL. Eu nu vreau să fiu susținut de partide, vreau sa fiu susținut de către români. Și românii au dovedit pe 24 noiembrie că nu vor un președinte pus de partide”.
Raluca Turcan, deputată PNL: „Atâta timp cât există o coaliție care are un candidat unic la președinția României, pe Crin Antonescu, și mă refer la o coaliție PNL-PSD-UDMR plus minorități, este anormal ca un membru PSD să candideze la președinția României și să nu se ia măsuri.”
Marius Vulpe, jurnalist Euronews România: „Autosuspendarea anunțată de Ponta zilele trecute este considerată o măsură insuficientă și deloc credibilă, în condițiile în care aseară la Vila Lac, unii lideri de filiale PNL au acuzat filiale PSD din teritoriu că deja strâng semnături pentru Victor Ponta”
Social-democrații spun că, din punct de vedere al regulamentului intern, situația lui Victor Ponta este destul de complicată.
Daniel Suciu, deputat PSD: „Astăzi când vorbim, domnul Ponta, fiind în autosuspendarea domniei sale, nu mai este membru al PSD. Adică, tehnic, nu știu cum am putea exclude un membru care e suspendat și nu mai face parte din rândurile PSD. Colegii mei din PSD au astăzi un candidat, iar numele acestuia este Crin Antonescu.”
Biroul Electoral Central va accepta candidaturi pentru alegerile prezidențiale până pe 15 martie, iar pe 19 martie vom afla exact ce candidați acceptați pe buletinul de vot.
Din informațiile Euronews, Crin Antonescu ar urma să se înscrie la BEC pe 7 martie. Campania electorală va începe, în mod oficial, pe 4 aprilie.
Criza financiară internă, dar și pericolul apariției unei candidaturi din zona PSD care ar putea amenința șansele lui Crin Antonescu la prezidențiale îi face pe liberali să strângă rândurile.
Și nu doar în partid, ci în coaliție unde se pregătesc să-i ceară social-democratului Marcel Ciolacu noi dovezi de bună-credință în perspectiva alegerilor prezidențiale din 4 și 18 mai 2025.
Surse: Liberalii vor excluderea lui Victor Ponta din PSD
A fost o ședință cu toți liderii de filiale din teritoriu și au analizat în special atât situația financiară a partidului, dar mai ales cu îngrijorare intențiile deputatului PSD Victor Ponta.
De altfel, aflat în primă campanie de strângere de semnături pentru depunerea unui astfel de dosar de candidatură, susțin surse din interiorul PNL că autosuspendarea a lui Victor Ponta din PSD nu e un gest convingător și nici suficient și așteaptă din partea conducerii social-democraților în frunte cu liderul PSD o decizie de excludere a acestuia.
Situația s-a discutat duminică seară pentru că Victor Ponta s-ar putea să ia voturi importante din zona electoratului social-democrat, electorat care e de preferat să susțină candidatura lui Crin Antonescu.
Potrivit surselor Euronews, conducerea PNL va adopta o rezuluție prin care în viitoarea ședință a coaliției va cere conducerii PSD să facă acest pas de bună credință și să îl excludă deja pe Victor Ponta, să nu se aștepte candidatura oficială a acestuia, așa cum sugera în această perioadă Marcel Ciolacu.
PNL, datorii de ordinul zecilor de milioane de euro
Cât privește datoriile PNL, acestea sunt de ordinul zecilor de milioane de euro, moștenite de la conducerea Ciucă-Bode, iar în momentul de față, chiar dacă au făcut o înțelegere cu PSD să suporte fiecare jumătate din efortul de precampanie, în momentul acesta PNL nu dispune de resursele financiare pentru a susține acest efort.
Nu au bani nici măcar de sondaje de opinie. Drept urmare s-a făcut apel atât la parlamentari cât și la liderii de filiale să contribuie financiar cu donații în sprijinul acestei perioade de precampanie. Aceste apeluri nu au avut ecoul scontat, foarte puțini au fost dispuși să susțină financiar campania lui Crin Antonescu.
Drept urmare, conducerea PNL în momentul de față are negocieri cu creditorii. Încearcă să reeșaloneze ratele care sunt cifrate la aproximativ patru milioane de lei, lunar, aproape cât obțin în momentul de față subvenție de la stat. Au nevoie să găsească soluții ca să reducă aceste rate nu pe cinci ani cum sunt în momentul de față, ci pe 10-15 ani pentru că altfel PNL nu are bani pentru a susține campania la alegerile prezidențiale din luna mai.