Știați că Spider Man, Iron Man, Hulk, Fantastic Four și mulți alți eroi din universul Marvel au o legătură neașteptata cu România?
Stan Lee provine din părinți evrei - români. Scriitorul american a revoluționat lumea benzilor desenate și a demonstrat că oricine, de oriunde, poate fi un supererou. Acesta a creat, împreună cu Jack Kirby și Steve Ditko, personaje care au schimbat lumea benzilor desenate și le-au oferit superiorilor o latură umană. Au oferit copiilor, vise și adulților – un strop de copilărie.
Spide-Man, Hulk, X-Men - eroii cu o latură umană
Spiderman, pe care l-a creat împreună cu Jack Kirby în 1962, este de fapt Peter Parker, un adolescent care este mușcat de un păianjen radioactiv, care încearcă să jongleze cu viata de supererou si cea a unui tanar obisnuit. Hulk este Bruce Banner, un om de știință expus la radiații gamma care, atunci când are emotii puternice, se transformă într-un monstru verde, similar cu prsonajul Mr. Hyde. Cei patru fantastici sunt niște astronauții care au fost expuși la radiații cosmice și au primit puteri supranaturale. X-Men sunt, de fapt, niște mutanți renegați de societate.
Abordarea umană a supereroilor din benzile desenate i-a adus succesul lui Stan Lee încă de la început, pentru că pe atunci orice tânăr visa să fie un erou. Acesta și-a început cariera în 1941, când a scris textele personajelor din benzile desenate „Capitan America Foils the Traitor Revenge” pentru publicația Timely Comis, care avea să devină mai târziu Marvel Comics. În același an a fost co-creatorul personajului Destroyer. Din cauza unor probleme de management, Stan Lee a devenit, la doar 19 ani, editorul șef al publicației de benzi desenate, dar nu a durat mult, pentru că un an mai târziu - în 1941 a fost chemat în armată.
În timpul serviciul militar, acesta a continuat să scrie pentru Timely Comics, ceea ce i-a adus probleme cu superiorii din armată – dar asta nu l-a oprit să își urmeze pasiunea.
Stan Lee a devenit președintele Marvel Comics
După terminarea celui de-al doilea război mondial, s-a întors acasă și a început sa experimenteze cu personajele și să le ofere latura umană, cum vă spuneam mai devreme. Inspirat și din experiența războiului, Stan Lee le-a oferit vanitate, tristețe, suferință, boli, dar și iubire. Așa au fost creați Cei Patru Fantastici, care au căpătat un succes formidabil. Au urmat poveștile lui Hulk, Thor, Iron Man și X-Men – personaje create tot împreună cu Jack Kirby, care îi desena. Benzile desenate s-au izbit de un succes instant, si datorită faptului că se „luptau” cu supereroii creați de DC Comics, compania rivală care dorea să își prezinte personajele cât mai lipsiți de defecte umane, ca pe niste zei.
Stan Lee a apărut și în filmele Marvel. A spus că rolul lui este de a oferi un numitor comun universului de benzi desenate
Astfel, Stan Lee a devenit unul dintre cei mai cunoscuți creatori de benzi desenate și președintele trustului Marvel Comics. O dată cu transformarea benzilor desenate în filme, acesta a început ușor-ușor să își facă apariția și în producțiile Marvel. Spre surprinderea fanilor, Lee a apărut pentru prima dată deghizat într-un jurat în filmul The Trial of The Incredible Hulk în 1989. Pentru că aparițiile sale nu erau anunțate, fanii au început să îl caute în filmele ce au urmat. În total, și-a făcut apariția de 60 de ori pe marile ecrane și a declarat că rolul lui este de o oferi un numitor comun universului Marvel.
Stan Lee a mărturisit că nu a învățat limba română și nici nu a avut șansa de a ajunge în țara noastră. Dar a dus o viață veselă și colorată până în ultimul moment. Acesta a murit in 2018 la vârsta de 95 de ani.