Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Spitalul Colentina a reluat internările în secțiile suspendate. Jumătate de an a durat până a fost emisă autorizația sanitară de funcționare

Internările în cele șase secții de la Spitalul Colentina din Capitală au fost, joi, reluate. Direcția de Sănătate Publică a emis autorizația sanitară de funcționare, care permite spitalului să facă internări și să nu piardă finanțarea din partea Casei de Asigurări de Sănătate. Tot procesul a durat, însă, aproape jumătate de an, timp în care a existat un ping-pong de cereri și răspunsuri între spital și DSP.

Internările, reluate în cele șase secții ale Spitalului Colentina din București

Internările se reiau în secțiile de Neurochirurgie, Ortopedie, Traumatologie, ORL, Hematologie și Chirurgie Plastică. Managerul spitalului spune că a trimis cereri de obținere a autorizației sanitare de funcționare cu luni în urmă: pentru secția de Hematologie, în aprilie, iar pentru celelalte cinci, în august, când a fost terminat procesul de renovare.

Tatiana Lipchin, jurnalistă Euronews: Pe de o parte, DSP susține că a trimis două notificări, în data de 1 și 26 noiembrie, în care cerea remedierea problemelor, pe de altă parte, managerul unității medicale susține că, deși a trimis un singur dosar de obținere a autorizației, a primit răspunsuri pentru fiecare în parte, iar de aici, întârzierea.

Alexandru Iacobescu, managerul Spitalului Colentina din București: „Nereguli, în mare parte, nu au existat. Doar poziția de așezare a unor compartimente a fost mai dificilă.”

Deși „nereguli în mare parte nu au existat”, așa cum spune managerul unității medicale, procesul de remediere a acestora și de obținere a autorizației a durat jumătate de an.

Reporter: Din august, când ați solicitat autorizația, și până acum, cum au funcționat aceste secții? Fără autorizație?

Alexandru Iacobescu, managerul Spitalului Colentina din București: „Aceste secții au fost și în planul de conformare pentru anul 2024, dar nu pot să vă dau un răspuns clar la această informație pentru că există undeva în legislație, până la reautorizare, unele secții pot funcționa.”

În mijlocul procesului birocratic sunt pacienții - unii dintre ei cu cancer, pentru care fiecare zi de tratament contează.

Cezar Irimia, președintele Alianței Pacienților Cronici din România: „Lipsă de acces la tratament, periclitarea vieții noastre, pentru care nu răspunde nimeni. Gândiți-vă doar la Hemato-Oncologie, ce înseamnă acest lucru. Amânarea tratamentului înseamnă deces.”

Alexandru Iacobescu, managerul Spitalului Colentina din București: „Ne pare rău pentru pacienți. Le-am promis, cei programați în aceste zile, de luni până astăzi, vor beneficia probabil de o reprogramare mult mai rapidă.”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, susține că responsabilitatea aparține în totalitate spitalului, aflat în subordinea Primăriei.

Taguri

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE