Spania se află pe ultimele locuri în Uniunea Europeană atunci când vine vorba de eficiența energetică a clădirilor. Aproape șapte miliarde de euro, care provin din fonduri UE, ar urma să fie investite anii următori în procesul de reabilitare a construcțiilor vechi, anunță autoritățile de la Madrid.
Autoritățile și-au propus să accelereze procesul de reabilitare
Eficiența energetică a clădirilor este o problemă serioasă și în Spania. Țara este pe ultimele locuri în Uniunea Europeană atunci când vine vorba de eficiența clădirilor. Astfel, autoritățile iberice și-au propus să accelereze procesul de reabilitare, pentru a îndeplini obiectivele prevăzute în Pactul Verde.
Bruno Sauer, directorul general al Consiliului pentru Clădiri Verzi: „Trebuie să reînnoim, să îmbunătățim, să creștem calitatea clădirilor, pentru că ele au fost construite într-o altă epocă, în anii '50 și '60 sau în anii '80 și '90, perioadă în care tehnologiile nu erau foarte avansate. O soluție ar fi să îmbunătățim eficiența clădirilor rezidențiale.”
Daniel Diedrich, arhitect asociat DMDV: „Ar fi un grad ridicat de izolare termică, o reducere absolută a punților termice, ferestre de înaltă eficiență. În plus, căutăm o etanșeitate absolută a spațiilor interioare de locuit.”
Guvernul spaniol a propus renovarea a peste jumătate de million de locuințe până în 2026
Guvernul spaniol a propus renovarea a peste jumătate de million de locuințe până în 2026, din totalul de 25 de milioane câte sunt în întreaga țară, însă este necesară și sporirea eficienței energetice a celorlalte tipuri de clădiri.
De 20 de ani, Aire Limpio propune soluții bazate pe filtre, care reduc consumul, sau pe programe informatice, care măsoară două unități și controlează consumul de energie.
Tomas Higuero, director executiv Aire Limpio: „În funcție de oscilațiile în calitatea aerului și în gradul de ocupare, reglezi nivelul de ventilație tot timpul, astfel încât economia de energie este considerabilă.”
Spania a alocat 6,8 miliarde de euro pentru renovarea clădirilor
Spania a alocat 6,8 miliarde de euro pentru renovarea clădirilor, bani proveniți din fondurile „Next Generation”, puse la dispoziție de Uniunea Europeană, însă îndeplinirea acestui obiectiv depinde și de alți factori.
Bruno Sauer, director executiv FBC: „În acest moment avem reglementări și standarde, avem finanțare din partea Europei, așa că aceste două pârghii sunt în vigoare. Acum trebuie să creăm o cerere într-un timp foarte scurt, o mulțime de oameni care vor să își reabiliteze locuințele, pentru a combina cele trei pârghii.”
Organismele Uniunii Europene acordă ajutoarele pentru reabilitarea clădirilor, cu condiția ca guvernele să reducă dependența de sursele energetice care nu sunt regenerabile sau în funcție de bunele practici privind risipa de resurse.