PSD și PNL, partide aflate în coaliția de guvernare, au câștigat procente în intențiile de vot în luna februarie, față de decembrie 2022, arată cel mai recent sondaj realizat de INSCOP, la comanda liberalilor. De asemenea, partidul AUR a depășit USR în acest interval.
Potrivit cercetării sociologice, 46,7% dintre repondenți au spus că vor merge „cu siguranță” la vot dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare. În schimb, 20.7% dintre oameni au precizat că nu vor merge la vot.
Întrebați cu cine ar vota dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, 31,7% dintre persoane au spus că ar alege PSD. Pe următoarea poziție când vine vorba despre intenția de vot se află PNL cu 22,3%.
AUR este creditat la 18,2%, în timp ce USR se situează la 11,2%. De asemenea, UDMR a fost preferat de 4,6% dintre repondenți, conform INSCOP.
Directorul INSCOP: „Rezultatele confirmă o stabilizare a intenției de vot”
Într-un interviu acordat Euronews România, Remus Ștefureac, directorul INSCOP Research, a comentat rezultatele sondajului.
„Rezultatele confirmă o stabilizare a intenției de vot pentru PSD în jurul a 30%, pentru PNL în jur de 20%.
De asemenea, AUR se plasează într-o tendință ușor crescătoare comparativ cu scorurile pe care le înregistra anul trecut, mai ales după intervenția brutală a Rusiei în Ucraina când AUR a suferit un recul ca urmare a atitutidinii foarte ambigue față de Rusia.
În cazul USR este o stabilizare în jurul a 10-11%. Practic, cele trei-patru mari partide par a se fixa în jurul acestor borne.
Rămâne dacă în cursul anului 2023 vor exista fluctuații influențate de evoluția economiei, de implicațiile economice și sociale ale crizei de securitate de la granița noastră”, a afirmat Ștefureac, la Euronews România.
Remus Ștefureac: Prezența AUR pe locul 3 nu este surprinzătoare
„Nu este surprinzătoare. A părut o surpriză la nivelul anului 2020 apariția acestui partid care a obținut un scor important la acele alegeri. Ulterior, AUR s-a înscris pe o tendință ascendentă la începutul anului 2022. Înainte de intervenția Rusiei în Ucraina, AUR avea peste 20% în intenția de vot.
După intervenția Rusiei, AUR a scăzut spre 15%, a pierdut foarte mult într-un interval foarte mult timp de timp tocmai pentru că a părut că simpatiza cu Rusia, ceea ce era în contradictoriu și opus opiniei marii majorități a românilor. Încrederea în Rusia este la 7% cel mult..
Apoi, spre toamnă, AUR a început din nou să crească puțin pe fondul problemelor economice. De regulă, în astfel de situații, partidele cu mesaj mai populist câștigă puncte”, a mai precizat directorul INSCOP.
Întrebat dacă partidul care comandă sondajul își dorește ca rezultatele sale să fie de bun augur, Remus Ștefureac a explicat că ”rolul sondajelor de opinie în orice regim democratic ar trebui să fie acela de reglare a comportamentului partidelor politice”.
„Realitatea este cea reflectată de măsurători și depinde foarte mult de institute să își respecte meseria și să publice cifrele așa cum sunt. (...) Noi, INSCOP Research, am lucrat aproape cu toate partidele. Atunci când ești un partid serios, trebuie să vezi realitatea.
Rolul sondajelor de opinie în orice regim democratic ar trebui să fie acela de reglare a comportamentului partidelor politice.
Orice sondaj de opinie are rolul de a pune partidele politice în fața unei oglinzi și a de regla în sens pozitiv comportamentul”, a concluzionat directorul INSCOP, la Euronews România.