Nicușor Dan conduce în intenția de vot a bucureștenilor, în primul sondaj de opinie realizat după retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu. Coaliția PSD-PNL a decis să renunțe la candidatul comun, iar Gabriela Firea și Sebastian Burduja au intrat pe ultima sută de metri în cursa pentru Primăria Capitalei.
Potrivit sondajului comandat de Partidul Social Democrat, dacă duminica viitoare ar avea loc alegerile, 31% dintre bucureșteni l-ar vota pe Nicușor Dan.
Gabriela Firea ar ocupa locul secund, cu 24%. Podiumul este completat de Cristian Popescu Piedone, cu 20%. Candidatul PNL, Sebastian Burduja, ar obține 15% dintre voturi.
Întrebați ce părere au despre retragerea lui Cătălin Cîrstoiu, aproape 60% dintre respondenţi au spus că a fost o decizie bună. Sondajul a fost realizat în București, pe un eșantion de 1150 de persoane, în perioada 24-27 aprilie.
PSD, pe primul loc în topul voturilor la alegerile pentru Primăria Capitalei
În privinţa intenţiilor de vot pentru Consiliul General al Municipiului Bucureşti, PSD este pe primul loc, cu 31%, urmat de Alianţa Dreapta Unită - 25%, PNL - 20%, PUSL - 10%, AUR - 9%, SOS România - 2%, REPER - 1%.
Un procent de 38% dintre respondenţi se declară mulţumiţi de cum arată lucrurile în Bucureşti, 4% sunt foarte mulţumiţi, în timp ce 25% sunt nemulţumiţi, 11% sunt foarte nemulţumiţi, iar 22% au o opinie neutră.
Conform sondajului, 58% dintre cei chestionaţi consideră că decizia alianţei PSD-PNL de a-l schimba pe candidatul comun, Cătălin Cîrstoiu, a fost una bună, 18% spun că a fost o decizie greşită, iar 24% nu au răspuns sau nu au ştiut să răspundă.
În privinţa intenţiilor de vot pentru Parlamentul European, pe primul loc se află alianţa PSD-PNL, cu 50%, urmată de Alianţa Dreapta Unită - 26%, AUR - 11%, PUSL - 9%, SOS România - 2%, REPER - 1%.
Sondajul Avangarde a fost realizat la comanda PSD pe un eşantion de 1.150 de subiecţi, reprezentativ pentru populaţia adultă la nivelul Municipiului Bucureşti. Datele au fost culese prin metoda Door-to-Door (teren) în perioada 24-27 aprilie. Eroarea maximă de eşantionare, la un nivel de încredere de 95%, este de +/- 2,9%.
Calendarul alegerilor din 2024
Alegerile 2024 în România au o miză importantă. Românii vor fi chemați la urne să aleagă primarii, consiliile locale/județene, europarlamentarii, parlamentarii și președintele României.
Coaliția a stabilit calendarul alegerilor din 2024 în România. Alegerile locale și cele europarlamentare au fost comasate, iar alegerile prezidențiale au fost devansate.
- 9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;
- 15 și 29 septembrie 2024 - alegeri prezidențiale (surse);
- 8 decembrie 2024 - alegeri parlamentare.