Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Energiile regenerabile au împiedicat revenirea cărbunelui în timpul "crizei de iarnă" din Europa

Aproape toate statele UE au redus cererea de energie iarna trecută. Unele reduceri au fost voluntare, altele au fost determinate de costuri.

Potrivit grupului de reflecție Ember, pentru prima dată în istorie, energiile regenerabile au generat iarna trecută mai multă energie decât combustibilii fosili în UE.

În urma unei scăderi de 7% a cererii de energie, producția de combustibili fosili a scăzut cu 12% față de 2021. Energia pe bază de cărbune a scăzut cu 11%, iar cea pe bază de gaz cu 13%, în ciuda temerilor că țările UE s-ar putea orienta către cărbune, potrivit Euronews Green.

Dintre cele 18 țări din UE care încă mai folosesc energie pe bază de cărbune, 15 și-au redus producția acestei energii iarna trecută. Polonia și Germania - cei mai mari utilizatori ai acestui combustibil fosil - au reprezentat 70 % din această reducere. În Polonia, cărbunele a atins un nou minim în mixul de energie electrică, scăzând pentru prima dată sub două treimi din totalul producției de energie electrică.

Iar Portugalia a înregistrat cea mai mare scădere procentuală dintre toate țările UE, după ce și-a eliminat treptat singura centrală electrică pe bază de cărbune rămasă în iarna anului 2021.

Europa a trecut cu bine peste o iarnă de criză energetică

Analiza Ember arată că sursele regenerabile, precum energia eoliană și cea solară, au produs pentru prima dată în istorie mai multă energie decât combustibilii fosili în perioada octombrie 2022 - martie anul acesta. Acestea au reprezentat 40% din energia UE, față de 37% din combustibilii fosili.

Grupul de reflecție mai spune că producția de cărbune și gaze ar fi scăzut și mai mult dacă nu ar fi existat întreruperi prelungite în rețeaua nucleară din Franța.

"Europa s-a confruntat cu o iarnă de criză, cu o spirală a costurilor energiei și cu îngrijorări legate de aprovizionare declanșate de invazia Rusiei în Ucraina", spune analistul Ember, Dr. Chris Rosslowe.

"UE a reușit să treacă peste acele luni dificile, dar nu se poate baza pe reduceri de urgență ale cererii și pe o vreme blândă pentru anii viitori."

Dr. Rosslowe adaugă că, pentru a menține stabilă aprovizionarea cu energie electrică, UE trebuie să divorțeze de combustibilii fosili cât mai repede posibil.

Reducerea cererii economisește energie electrică în valoare de 12 miliarde de euro

Aproape toate statele membre ale UE au redus cererea de energie electrică iarna trecută. Însă numai România, Slovacia și Grecia au atins obiectivul voluntar de 10% stabilit anul trecut prin legislația europeană de urgență.

În medie, cererea a scăzut cu 6,2% între noiembrie și martie, ceea ce a permis economisirea de energie electrică în valoare de 12 miliarde de euro.

Potrivit Ember, această reducere se datorează parțial temperaturilor mai ridicate decât media din întreaga Europă, dar și acțiunilor guvernamentale și ale cetățenilor în vederea economisirii energiei care au jucat un rol important. Toate țările UE și-au îndeplinit obiectivele obligatorii de reducere cu 5% a consumului în orele de vârf, cu excepția Irlandei.

Unele reduceri au fost voluntare, dar altele au fost impuse de costuri. Cifrele recente ale Eurostat au arătat că, în a doua jumătate a anului 2022, prețurile medii ale energiei electrice au atins un nivel record.

După o creștere semnificativă a costurilor care a început înainte de invazia Rusiei în Ucraina, prețurile au explodat la sfârșitul anului. Costurile energiei electrice pentru gospodării au crescut în toate statele membre ale UE, cu excepția Maltei și a Olandei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE