Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Societatea civilă din Germania cere interzicerea partidului de extremă dreapta AfD: ”Membrii și funcționarii acestui partid sunt împotriva demnității umane”

În Germania, societatea civilă face demersuri pentru a obține interzicerea partidului de extreamă dreapta, AfD. Protestele organizate pentru a opri ascensiunea acestei formațiuni nu au dat rezultate, spun cei care cer guvernului măsuri ferme.

Decizia de a interzice un partid politic poate fi luată doar de Curtea Constituțională Federală, la cererea guvernului sau a parlamentului.

Decizia de a interzice un partid politic poate fi luată doar de Curtea Constituțională Federală

Jens-Christian Wagner este istoric și conduce fundația care adminsitrează un fost lagăr nazist. El și alți activiști au organizat o conferință de presă în care au cerut ca Partidul ”Alternativa pentru Germania” să fie interzis. Wagner a comparat această formațiune cu partidul nazist, care a declanșat exterminarea evreilor.

Jens-Christian Wagner, istoric, directorul Fundaţiei care adminsitrează fostul lagăr nazist Mittelbau-Dora: Partidul Alternativa pentru Germania, membrii și funcționarii acestui partid sunt împotriva demnității umane. A doua cea mai importantă lecție pe care am învățat-o în timpul perioadei naziste este că partidele neconstituționale trebuie să fie private de posibilitatea de a folosi mijloacele democrației pentru a o aboli.

AfD promovează măsuri radicale

AfD este un partid de extremă-dreapta care promovează măsuri radicale împotriva imigranților. Deși în ultimele luni, în marile orașe au fost organizate proteste masive împotriva formațiunii, AfD a înregistrat un rezultat neașteptat de bun la alegerile europalementare din 9 iunie. Extrema dreaptă a ieșit pe locul doi, pentru prima dată de la înființare, iar social-democrații cancelarului Olaf Scholz, pe locul trei.

Julia Dück, promotoare a campaniei ”AfD Ban Now”: Avertismentele, demonstrațiile și acțiunile împotriva partidului AfD nu au ajutat. Iată de ce avem nevoie de o procedură pentru a interzice acest partid. MUSCA Vrem să punem mai multă presiune, astfel încât această procedură să fie în cele din urmă inițiată.

În Germania, un partid politic poate fi interzis numai de către Curtea Constituțională Federală. O cerere în acest sens poate fi făcută de guvern sau de camerele parlamentare. Ultimul partid politic interzis a fost Partidul Comunist din Germania, în 1956.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE