Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Analiză: De ce social-democrații lui Olaf Scholz au obținut cel mai slab rezultat la un scrutin național din mai bine de un secol

Guvernul de coaliție aflat la guvernare în Germania a suferit o lovitură în urma alegerilor de duminică, după ce partidul social-democrat SPD al cancelarului german s-a clasat pe locul al treilea, în urma controversatei formațiuni de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), care a obținut 15,9% din voturi.

Partenerii săi de coaliție abia dacă s-au descurcat mai bine, Partidul Liberal Liber-Democrat (FDP) obținând puțin peste 5% din voturi. Verzii au înregistrat o pierdere semnificativă, scăzând cu nouă locuri față de alegerile precedente din 2019, cu 11,9% din voturi.

Creștin-democrații de centru-dreapta au luat un avans clar, obținând 30% din voturi, trimițând 29 de eurodeputați în Parlamentul European din cei 96 de eurodeputați alocați Germaniei.

În Germania, alegerile generale vor avea loc abia în 2025. Cu toate acestea, guvernul a persistat în dezacord în privința unor probleme majore, cum ar fi războiul din Ucraina, bugetul Germaniei și tranziția ecologică.

"Partenerii de coaliție sunt destul de diferiți și se opun în ceea ce privește problemele cheie. În sondaje și la alegerile regionale au pierdut alegători, ceea ce a crescut luptele interne", a declarat Michael Seufert, analist de sondaje electorale, pentru Euronews.com.

Secretarul general al SPD, Kevin Kühnert, a recunoscut performanța slabă a partidului său, spunând: „Este o înfrângere dură pentru noi astăzi. Trebuie să ne căutăm defectele în noi înșine", la postul public de televiziune german ARD.

Scholz, ale căror afișe au fost lipite în toată Germania alături de principalul candidat european al SPD, Katarina Barley, și-a confirmat aparent impopularitatea în sondaje. În ianuarie 2024, rata de aprobare a lui Scholz era de 28%, potrivit unui sondaj Statista.

Dezastru pentru Verzi

Verzii au suferit o pierdere majoră, înregistrând o scădere a sprijinului cu 8,6% față de 2019.

Președintele partidului CDU, Friedrich Merz, a declarat jurnaliștilor în dimineața de după alegeri: „Toți trei au pierdut, dar cei mai mari perdanți sunt Verzii. Probabil că nu vor juca niciun rol important în noul PE, pentru că delegația lor germană s-a micșorat foarte mult".

Într-un interviu acordat revistei matinale ZDF, ministrul federal al agriculturii, Cem Özdemir, a recunoscut că Verzii au „pierdut încrederea” electoratului.

Boyd Wagner, analist de sondaje la Euronews, a declarat: „Verzii au fost, fără îndoială, cel mai mare susținător al Ucrainei în Germania. Acest lucru îi face susceptibili de a fi „anti-pacea” - nu este un loc tipic pentru un partid liberal, de tip verde".

Votul tinerilor și AfD

Alegerile au marcat prima dată în Germania când alegătorii cu vârste de 17 și 16 ani au putut vota.

O analiză a televiziunii publice germane ZDF sugerează că sprijinul pentru dreapta este solid în rândul tinerilor germani, aproximativ 17% dintre alegătorii cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani votând pentru AfD, formațiunea radicală de dreapta, în timp ce alți 17% au susținut formațiunea conservatoare CDU/CSU.

Această tendință pare a fi contrară alegerilor anterioare, deoarece Verzii germani se bazau în mod tradițional pe un vot puternic al tinerilor.

Potrivit lui Kilian Hampel, coautor al studiului Youth in Germany, „AfD a reprezentat o oportunitate pentru tineri de a-și exprima nemulțumirea față de actualul guvern și față de situația lor personală”.

Social media și TikTok - unde AfD a adunat mii de adepți - au jucat, de asemenea, un rol. „AfD a adus conținutul politic mai aproape de tineri prin intermediul rețelelor sociale, care altfel nu se simt în siguranță sau nu se simt ascultați pe internet de partidele tradiționale.”

Alții spun că AfD reprezintă un vot de protest pentru cei care sunt nemulțumiți de actualul guvern.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE