Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Partidul german de extremă-dreaptă AfD, exclus din grupul Identitate şi Democraţie (ID) din PE

Partidul german de extremă dreaptă AfD a fost exclus joi din grupul Identitate şi Democraţie (ID) din Parlamentul European, din care face parte şi Adunarea Naţională (RN) din Franţa, în urma unei serii de scandaluri în care a fost implicat unul dintre liderii săi, Maximilian Krah, informează AFP.

Decizia vine la două zile după anunţul făcută de preşedintele şi capul de listă al RN la alegerile europene din iunie, Jordan Bardella, privind ruperea alianţei dintre partidul său şi AfD.

Nouă aleşi germani, vizați de măsura de excludere

Nouă aleşi germani, inclusiv Maximilian Krah, sunt vizaţi de măsura de excludere.

"Biroul Grupului Identitate şi Democraţie din Parlamentul European a decis astăzi să excludă delegaţia germană, AfD, cu efect imediat", a transmis Lega din Italia, care reprezintă principala delegaţie a grupului de extremă-dreapta.

"Grupul ID nu mai vrea să fie asociat cu incidentele în care a fost implicat Maximilian Krah, şeful listei AfD pentru alegerile europene", a continuat formaţiunea.

"Toate delegaţiile au fost consultate pentru decizia de a exclude delegaţia AfD din grupul ID", a declarat pentru AFP Jean-Paul Garraud (RN), preşedintele delegaţiei franceze.

"Acest lucru survine după comentariile inacceptabile făcute recent de capul lor de listă", ale cărui "remarci angajează AfD, în opinia noastră", a adăugat el.

Cel mai recent incident în care este implicat europarlamentarul Maximilian Krah, suspectat de apropiere de Rusia şi China, datează din weekendul trecut. El a spus că un membru al SS "nu este automat un criminal", într-un interviu acordat cotidianului italian La Repubblica.

AfD i-a interzis miercuri acestui avocat în vârstă de 47 de ani accesul la toate întâlnirile electorale, menţinându-l însă în poziţia de cap de listă pentru alegerile din 9 iunie.

Joi, partidul de extremă-dreapta din Germania a declarat ca a "luat act" de decizia grupului, precizând în acelaşi timp că este "optimist" cu privire la viitor.

"AfD se va strădui, desigur, să constituie un grup puternic în Parlamentul European, cu o delegaţie consolidată", a indicat partidul, afirmându-şi dorinţa de a "colabora cu partidele vecine".

De câteva săptămâni, Maximilian Krah a devenit un motiv de stânjeneală pentru partidul său. El face obiectul unei anchete preliminare pentru suspiciunea că a primit finanţări din Rusia şi China.

Unul dintre asistenţii săi din Parlamentul European, Jian Guo, a fost acuzat de procurorul federal că a spionat în numele Beijingului chiar în inima instituţiei. El a fost arestat la sfârşitul lunii aprilie.

Numărul doi pe lista AfD şi membru al Bundestagului, Petr Bystron, a anunţat şi el miercuri că renunţă la campanie, invocând motive de familie, la un post de radio bavarez.

Grupul ID, prezidat de italianul Marco Zanni (Lega), a reunit până acum 59 de europarlamentari din opt ţări. Principalele delegaţii provin din Lega din Italia (23 de aleşi) şi RN din Franţa (18).

În prezent, este al şaselea grup din Parlamentul European, în spatele celeilalte familii de dreapta naţionalistă, Conservatorii şi Reformiştii Europeni (CRE), care numără în rândurile lor pe Fratelli d'Italia, partidul premierului italian Giorgia Meloni. Sondajele prevăd o creştere a puterii acestor partide, care ar putea cuceri până la aproximativ 37% din mandate - faţă de 30% în prezent - la alegeri.

Fosta preşedintă a RN, Marine Le Pen, şi Giorgia Meloni au sugerat o posibilă apropiere la sfârşitul acestor alegeri, în ciuda diferenţelor profunde.

O fuziune între ID şi CRE ar crea al doilea grup politic ca mărime la Strasbourg, după Partidul Popular European (PPE, dreapta). Dar astfel de încercări de unire au eşuat până acum.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE