Medicii și asistenții din Federația „Solidaritatea Sanitară” amenință cu greva generală. Sindicaliștii din sănătate sunt nemulțumiți că li se măresc salariile doar cu 20% din brut și spun că primesc prea puțini bani pentru gărzi. Ei cer o mărire salarială de cel puțin 25%. Decizia declanșării grevei generală va fi luată până la sfârșitul acestei săptămâni. 2.000 de cadre medicale din toată țara au protestat în București.
Angajații din sănătate au ieșit în stradă de Ziua Personalului Medical. Manifestanții s-au strâns în Piața Victoriei, în fața Guvernului. Ulterior, au plecat în marș spre ministerele Muncii și Sănătății, pe ai căror miniștri îi acuză că au politizat dialogul social. Sindicaliștii susțin că nu ar fi fost consultați în legătură cu ordonanța de urgență care a prevăzut majorarea, cu 20%, a salariilor din sănătate.
Gabriel Predica, vicepreședinte Federația Solidaritatea Sanitară: ”Această majorare sau această creștere a anvelopei salariale de 20% pentru anul 2024, dar doar pentru salarii de bază, reprezintă într-un final undeva în jurul a 14 procente. Acesta este procentul mediu pe care salariatul îl vede în buzunar. Această ordonanță de urgență nu a fost discutată cu Federația Solidaritatea Sanitară.”
Sindicaliștii au încheiat manifestația în fața Palatului Parlamentului. Majorarea salarială, aprobată prin Ordonanță de Urgență, nu se aplică pentru gărzi sau turele de weekend, spun medicii. Totodată, sindicaliștii își doresc să fie plătiți corect, raportat la condițiile de muncă periculoase.
Florin Chirculescu, chirurg toracic la Spitalul Universitar: ”Ignoră faptul că medicul are două servicii. Serviciu de zi și serviciul de gardă. La ora la care noi vorbim, serviciul de gardă este plătit la jumătate față de serviciul de zi. Nu sunt salarii de 30.000 de lei. Într-o lună în care lucrezi foarte mult, și am 64 de ani, sunt doctor în științe, sunt medic primar, eu primesc 15.000 de lei.”
Angajații susțin că își sacrifică viața personală și de familie și vin în zilele libere legale sau de sărbători la serviciu.
Bogdan Vasilescu, asistent medical Spitalul de Urgență Giurgiu: ”Eu lucrez în blocul operator, iar sporul pentru zilele libere, sâmbătă, duminică și sporul de tură este raportat la venitul din 2017.”
În timpul protestului ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, se afla la Târgu-Mureș.
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: ”Noi am avut discuții, chiar și primu min a avut discuții și cu Sanitas și cu Solidaritatea Sanitară. Știți bine că prin ordonanță de Urgență au fost mărite semnificativ veniturile personalului medical, mai ales acolo unde există discrepanțe. Noi suntem deschiși unui dialog, sper să existe și bună-credință din partea acestei Federații.”
Sindicaliștii spun că nu a ieșit nimeni să discute cu ei. Până la finalul săptămânii, se vor întâlni în consiliul de coordonare și vor decide dacă declanșează greva generală.