Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Siegfried Mureșan nu crede că Marcel Ciolacu poate obține postul de comisar european pentru Economie. ”UE nu va lăsa lupul de pază la oi”

Europarlamentarul Siegfried Mureșan (PNL) a declarat marți că premierul Marcel Ciolacu nu poate emite pretenții pentru ca postul de comisar european pentru Economie să revină României, în condițiile în care deficitul bugetar al țării noastre a crescut la 3,24% din PIB în primele patru luni ale anului 2024. Din aceste motiv, europarlamentarul liberal consideră că ”UE nu va lăsa lupul de pază la oi”, iar România ar avea mai multe șanse să obțină postul de comisar cu responsabilități în ”politica de extindere și vecinătate” a UE.

Într-un interviu acordat Soniei Teodoriu, trimisul special al Euronews România la Bruxelles cu ocazia alegerilor europarlamentare, Siegfried Mureșan a afirmat că premierul Marcel Ciolacu nu ar trebui să ”rezolve probleme interne de partid”, în tentativa de obține pentru România postul de comisar european pentru Economie.

Siegfried Mureșan: ”Să nu încerce prin poziția de comisar să rezolve problemele din partid”

Siegfried Mureșan, europarlamentar PNL: ”În primul rând, pentru a avea succes în demersul de desemnare a comisarului, contează persoana celui desemnat. Guvernul României are nevoie să vină cu candidați serioși, credibili, competenți.

În al doilea rând, contează credibilitatea celui care desemnează și modalitatea în care se face selecția. Ultimul prim-ministru care a încercat să-și pună prietena comisar - cred că a fost Viorica Dăncilă cu doamna Rovana Plumb, și au eșuat la pachet.

Recomandarea mea ar fi pentru orice premier e să nu încerce prin poziția de comisar, care poziție importantă pentru România pe cinci ani de zile, să rezolve probleme interne de partid și să nu o gândească în logică internă de partid”

Europarlamentarul liberal a punctat că ”un comisar în domeniul economic ar fi de bun augur”, însă contează și ”istoricul statului în domeniul respectiv”.

Siegfried Mureșan, europarlamentar PNL: ”Condițiile în care premierul Ciolacu nu se încadrează în ținta de deficit ale UE cu deficitul României și nici nu o va face în viitorul apropiat nu poate emite pretenții în a avea un comisar european care să vegheze la respectarea regulilor pentru toată Uniunea Europeană. UE nu va lăsa lupul de pază la oi”

Siegfried Mureșan, europarlamentar PNL: ”Cred că România are un avantaj competitiv în ceea ce privește politica de extindere și vecinătate. Suntem înconjurați de state candidate pentru aderarea la UE - Republica Moldova, Ucraina, Serbia. A militat întotdeauna pentru o politică ambițioasă de extindere”.

Ce comisari europeni a avut România de când a aderat la UE

  • Leonard Orban, comisar european pentru Multilingvism (2007 - 2010)
  • Dacian Cioloș, comisar european pentru Agricultură și Dezvoltare rurală (2010 - 2014)
  • Corina Crețu, comisar european pentru Politică Regională (2014–2019)
  • Adina Vălean, comisar european pentru Transporturi (2019-2024)

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE