Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Șeful securității lui Yahya Sinwar, Mahmoud Hamdan, crezut mort de israelieni, a fost eliminat, de fapt, abia acum

Israelienii au anunțat că, după ce l-au eliminat pe Yahia Sinwar, l-au ucis și pe șeful securității acestuia. Este vorba de Mahmoud Hamdan, cel care coordona tot dispozitivul responsabil cu paza liderului Hamas și care îl însoțea aproape oriunde, în calitate de gardă de corp, dar despre care israelienii credeau că era mort de câteva săptămâni, pe baza evaluărilor serviciilor de informații.

Șeful securității lui Yahya Sinwar, Mahmoud Hamdan, a fost ucis

„Cu câteva săptămâni în urmă, s-a stabilit că el a fost, cel mai probabil, eliminat, potrivit informațiilor avute. Astăzi înțelegem că informațiile pe care s-a bazat stabilirea morții lui nu au fost suficient de precise”, a precizat IDF.

Conform Forțelor Armate Israeliene, Mahmoud Hamdan era comandantul batalionului Tel Sultan al Hamas și a avut „un rol semnificativ” în planificarea atacului din 7 octombrie 2023, însă el a fost, de asemenea, însărcinat și cu păzirea celor șase ostatici care au fost executați la sfârșitul lunii august, în Rafah.

El nu a fost ucis pe 10 septembrie, alături de alți trei comandanți, așa cum anunțase IDF în acel moment, când prezentase și probe video, ci vineri, 18 octombrie, conform anunțului Armatei.

Confruntarea în timpul căreia Hamdan a fost eliminat a avut loc la aproximativ 200 de metri de locul în care Sinwar fusese ucis, relatează Jerusalem Post.

Liderul suprem al Hamas, Yahya Sinwar, a fost ucis miercuri, 16 octombrie, în Rafah, „într-o operațiune neplanificată”, după cum a anunțat IDF, joi. Trupele IDF au suspectat că în zona acelei clădiri se aflau luptători Hamas, asupra cărora au deschis focul. Ulterior, au găsit și cadavrul lui Sinwar în clădire, iar focul care l-a ucis a fost tras de un lunetist.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE