Statele care sprijină Ucraina trebuie să se concentreze nu doar pe trimiterea de arme noi Kievului, ci și pe furnizarea de muniție pentru sistemele vechi și pe sprijin pentru asigurarea mentenanței, a declarat vineri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Miniștrii Apărării și oficiali militari de rang înalt din 50 de țări se întrunesc la Baza Aeriană Ramstein din Germania pentru a discutat despre livrările de arme de la începutul invaziei ruse din Ucraina în urmă cu 11 luni, relatează agenția Reuters, citată de Agerpres.
„Trebuie să ne amintim că este nevoie să nu ne concentrăm doar pe noile platforme, ci să ne asigurăm şi că toate platformele care există deja pot funcţiona aşa cum trebuie.
Avem nevoie de muniţie. Avem nevoie de piese de schimb. Avem nevoie de mentenanţă şi de instruire", a declarat Jens Stoltenberg pentru Reuters.
- Peste 550 de companii internaționale fac afaceri în Rusia, în continuare. Cele mai multe sunt europene
- Emmanuel Macron anunță că va majora cu o treime bugetul forţelor armate în perioada 2024-2030
- Republica Moldova cere armament partenerilor occidentali. Maia Sandu a solicitat sisteme de apărare aeriană
Germania încă nu a decis dacă trimite tancuri de asalt în Ucraina
Statele Unite au anunțat joi că vor oferi un ajutor militar în valoare de 2,5 miliarde de dolari pentru Ucraina. Pachetul va cuprinde mai multe vehicule blindate și muniție.
În schimb, noul ministru german al Apărării, Boris Pistorius, a anunțat vineri că nu a fost luată încă nicio decizie cu privire la o eventuală livrare către Kiev a tancurilor de asalt Leopard, de fabricaţie germană, pe care Ucraina le solicită pentru a respinge invazia rusă.
Chestiunea „a fost discutată” între ţările care sprijină Ucraina şi care s-au reunit la Ramstein, în vestul Germaniei, însă "nu a fost luată nicio decizie", a declarat Boris Pistorius.