Josep Borrell, înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, a acuzat Israelul că a finanțat organizația islamistă Hamas pentru ”a slăbi Auroritatea Paletiniană condusă de gruparea Fatah”, relatează Euronews.com.
Diplomatul, care a pregătit o foaie de parcurs în 10 puncte pentru un posibil proces de pace, nu a oferit argumente suplimentare pentru a-și susține afirmațiile.
Într-un discurs susținut la Universitatea din Valladolid, Spania, Borrell l-a acuzat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu că a obstrucționat ”personal” orice tentativă de a soluționa conflictul israeliano-palestinian, desfășurat de zeci de ani.
"Vestea proastă este că Israelul, în special Guvernul său, refuză complet - și ieri Netanyahu a spus-o din nou, ca și cum ar fi anticipat cuvintele mele de astăzi - să accepte o soluție (cu două state) pe care el personal o boicotează de 30 de ani", a afirmat Borrell, potrivit sursei citate.
Reacția șefului diplomației UE vine la doar o zi după ce Benjamin Netanyahu a respins apelurile administrației de la Washington referitoare la crearea unui stat palestinian după război și pentru reducerea intensității ofensivei militare a Israelului în Fâșia Gaza.
"Credem că o soluție cu două state ar trebui să fie impusă din exterior pentru a aduce pacea", a explicat Borrell.
"Dar insist, Israelul, respingând în continuare această soluție, a mers până acolo încât a creat Hamas. Da, Hamas a fost finanțat de Guvernul israelian în încercarea de a slăbi Autoritatea Palestiniană condusă de Fatah", a adăugat el.
Soluția celor două state este considerată unul dintre principalele obiective ale aliaților occidentali în Fâșia Gaza, după încheierea războiului.
Josep Borrell a catalogat acest obiectiv drept ”cea mai bună garanție de securitate a Israelului".
În timpul vizitei efectuate în Liban la începutul acestei luni, înaltul reprezentant al UE pentru Politică Externă a punctat că înființarea unui stat palestinian este ”singura soluție viabilă care ar putea aduce pace și securitate pentru Israel și Palestina”.
Totodată, Borrell a criticat modul în care "toată lumea, cu excepția Guvernului israelian", solicită această soluție.
De la izbucnirea conflictului din Orientul Mijlociu, în octombrie 2023, Borrell a transmis din partea UE numeroase apeluri pentru oprirea ostilităților. De asemenea, diplomatul a solicitat ca pauzele umanitare din Fâșia Gaza să ducă spre o încetare permanentă a focului care să permită începerea negocierilor politice de pace.
"Dacă nu intervenim cu fermitate, spirala urii și a violenței va continua din generație în generație, din înmormântare în înmormântare, atunci când semințele urii care sunt semănate astăzi în Gaza vor crește", a declarat Borrell.
Josep Borrell a primit titlul de Doctor Honoris Causa în Spania
În discursul pe care l-a susținut la momentul primirii titlului de Doctor Honoris Causa, Josep Borrell a criticat în termeni duri coloniștii israelieni extremiști din Cisiordania.
”Comunitatea internațională îi consideră (pe coloniști) ca fiind ilegali, dar nu a făcut nimic pentru a aborda această ilegalitate", a precizat Borrell, adăugând că, în prezent, coloniștii sunt mai "violenți" decât înainte de izbucnirea conflictului din 7 octombrie.
Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE), instituția condusă de Borrell, vrea să urmeze exemplul SUA și al Marii Britanii în ceea ce privește sancționarea coloniștilor responsabili de violențele din Cisiordania.
Cu toate acestea, potrivit unor surse diplomatice, este puțin probabil ca miniștrii de Externe să aprobe sancțiunile planificate pentru coloniști atunci când se vor reuni luni la Bruxelles.