Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Secretarul general al ONU: Luptele dintre Israel și Hezbollah nu trebuie să transforme Libanul într-o „altă Gaza”

Antonio Guterres, secretarul general al ONU, a avertizat vineri că luptele dintre Israel și Hezbollah nu trebuie să transforme Libanul într-o „altă Gaza”. Mai mult de atât, pericolul izbucnirii unui război regional în Orientul Mijlociu, mult mai violent decât cel din Fâșia Gaza, nu este exclus, a precizat acesta. Încă o dată, Guterres a făcut apel ca Israel și Hezbollah să se abțină de la acțiuni care ar duce la escaladarea conflictului.

ONU: Pericol de război regional în Orientul Mijlociu. Israel și Hezbollah se atacă aproape zilnic

Apelul secretarului general al ONU vine în contextul în care, în ultimele zile, Israel și Hezbollah sunt implicate aproape zilnic într-un schimb de bombardamente și atacuri cu rachete.

Antonio Guterres, secretar general al ONU: „Riscul extinderii conflictului din Orientul Mijlociu este real și trebuie evitat. O mișcare nechibzuită, un calcul greșit ar putea declanșa o catastrofă care va depăși cu mult granițele și, sincer, imaginația. Să fim clari, oamenii din regiune, dar și din lume nu își pot permite ca Libanul să devină o altă Gaza. De ambele părți ale frontierei, multe vieți au fost deja pierdute, zeci de mii de oameni au fost strămutați, iar casele și mijloacele de trai au fost distruse”.

„Mă simt nevoit astăzi să îmi exprim profunda îngrijorare cu privire la escaladarea dintre Israel şi Hezbollah de-a lungul Liniei Albastre”, a mai precizat secretarul general al ONU.

Tensiunile dintre Israel și Hezbollah s-au aprofundat după ce recent armata israeliană a ucis un comandant de rang înalt al organizației islamiste din Liban, considerată cea mai puternică mișcare paramilitară din lumea arabă. Hezbollah a ripostat și a lansat sute de rachete.

Totodată, guvernul de la Tel Aviv a anunțat că a aprobat deja un plan pentru o ofensivă în Liban împotriva milițiilor radicale.

Cei mai afectați de escaladarea violențelor sunt oamenii din zona de frontieră din ambele țări. Zeci de civili au fost uciși în timpul atacurilor și multe clădiri au fost distruse.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE