Rușii care au dat lovitura din Hroza, de pe 5 octombrie, au avut complici. Serviciul de informații din Ucraina a descoperit că doi frați, care locuiau în acel sat din regiunea Harkov, au ajutat cu informații armata rusă, conform Reuters.
Aceștia au aflat că urma să aibă loc un priveghi în memoria unui soldat, unde participau mai multe persoane. Așa că le-au spus rușilor locul exact, iar racheta trimisă a provocat astfel 55 de victime, după ultimul bilanț oferit de autorități. A fost a doua mare lovitură reușită de ruși, ca amploare, după cea care a distrus teatrul dramatic din Mariupol, din martie 2022.
Doi ucraineni i-au ajutat pe ruși să dea lovitura din Hroza
SBU (Serviciul de Securitate al Ucrainei) a dat detalii pe rețelele de socializare. Cei doi frați, în vârstă de 30 de ani, respectiv 23, au lucrat pentru Moscova în lunile în care acel teritoriu se afla sub ocupația rusă. Ei au fugit în Rusia cu scurt timp înainte ca satul să fie eliberat de armata ucraineană, în septembrie 2022.
Însă după ce satul a fost eliberat, cei doi au continuat să lucreze pentru ruși și le-au dat informații prețioase, pe care le-au strâns cu câteva zile înainte de lovitură. În telefoanele lor au fost descoperite mai multe detalii, iar SBU a și postat câteva capturi de ecran din conversațiile acestora cu rușii, dar și cu pașapoartele lor și alte documente. Mai mulți agenți SBU au verificat telefoanele sătenilor, așa cum au declarat aceștia, citați de Reuters.
"Rușii le-au dat locuri de muncă în Departamentul de Afaceri Interne al Administrației Militar-Civilă din Regiunii Harkov. Unul dintre ei a devenit șofer de convoi, iar celălalt, inspector al serviciului de patrulare rutieră. Cu toate acestea, chiar înainte ca forțele ucrainene să elibereze regiunea, frații trădători și familiile lor au fugit în Rusia. Acolo, au continuat să lucreze pentru țara agresoare.
Trădătorii le-au cerut celorlalți localnici informații despre desfășurarea Forțelor de Apărare (n.r.: ale Ucrainei) și despre evenimentele publice din acea regiune, sub pretextul unor conversații amicale, prin corespondența purtată pe aplicațiile de mesagerie", susține SBU, care a dezvăluit și identitățile celor doi.
Practic, cei doi, Volodimir și Dmitro Mamon, au aflat locul în care mulți oameni vor participa la acel priveghi. SBU precizează că satul avea 300 de locuitori, dintre care 55 au fost uciși în acea lovitură cu rachetă Iskander-M.