Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia nu a reușit să revină în Consiliul ONU pentru drepturile omului. Ferit Hoxha: "Nu confundați piromanul cu pompierul"

După ce a invadat Ucraina, începând cu 22 februarie 2022, Rusia a primit o mulțime de sancțiuni și a fost și expulzată din mai multe organisme internaționale, printre care și Consiliul ONU pentru drepturile omului.

Între timp, marți, 10 octombrie, în cadrul Adunării Generală a ONU, care a avut loc la Geneva, au fost înnoite prezențele a 15 dintre cele 47 de state-membre. Numai că rușii nu se află pe listă, deși au candidat. Ei au primit 83 de voturi din partea statelor ONU, din cele 193 existente. Votul, care a fost secret, vizează perioada 2024-2026.

Rusia nu a reușit să revină în ONU

"Un guvern responsabil pentru nenumărate crime de război și crime împotriva umanității nu are ce căuta în Consiliul pentru drepturile omului", a precizat Louis Charbonneau, membru al ONG-ului Human Rights Watch.

Cele două țări incluse în listă sunt Bulgaria și Albania. De altfel, ambasadorul albanez la ONU, Ferit Hoxha, a făcut și o descriere sugestivă referitoare la cazul Rusiei, cu o zi înainte de vot: "ONU are de făcut o alegere importantă, pentru a dovedi că nu este pregătită să confunde piromanul cu pompierul. Cei care își atacă vecinii, care ucid oameni nevinovați, care distrug în mod deliberat infrastructura civilă, porturile și silozurile de cereale, care deportează copii și sunt mândri de asta, care folosesc tortura și violența sexuală ca arme, care încalcă fără rușine legile internaționale privind drepturile omului, nu au ce căuta în Consiliul pentru Drepturile Omului".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE