Lipovenii din Jurilovca sărbătoresc în aceste zile Crăciunul. Aici tradițiile sunt păstrate cu sfințenie. Turiștii veniți în zonă sunt fascinați de obiceiurile locale și de colindătorii îmbrăcați în costume tradiționale. Iar de pe mesele festive nu lipsește peștele.
E zi de mare sărbătoare pentru creștinii pe rit vechi care astăzi sărbătoresc prima zi de Crăciun. La Jurilovca, în județul Tulcea, unde trăiește cea mai mare comunitate de lipoveni de la noi din țară, tradițiile care au încă o importanță aparte, atrag în această perioadă și sute de turiști fascinați de obiceiurile zonei dar și de preparatele tradiționale. Și nu vorbim despre piftie sau salată de boeuf ci despre storceag, sarmale, chifteluțe și saramură din pește.
Pentru lipovenii din Jurilovca, ziua de Crăciun a început la biserică. Hainele tradiționale au fost pregătite din timp pentru această zi de sărbătoare.
După slujbă oamenii s-au grăbit să ajungă acasă unde, înainte de a se așeza la masă, au primit colindători.
În căsuțele albastre cu acoperiș din stuf, specifice Deltei, sărbătoresc în aceste zile nu doar lipovenii, ci și mulți turiști.
Teodora Munteanu, turistă: „Plec cu impresii noi despre datinile celor care locuiesc aici sunt frumoase ca și ale noastre. Am simțit căldură creștinătății pe care o simțim și noi de Crăciun.”
Mihaela Florian, turist: „Am văzut obiceiurile, un ansamblu din localitate care ne-a cântat. La ei se colinda de Craciun. Am văzut porturi frumoase oameni primitori calzi.”
La masa de Crăciun, preparatele tradiționale din carne de porc sunt înlocuite aici cu unele din pește.
Marius Potolea, proprietar pensiune: „Oaspeții vin de departe. Vin din Bacău, din Ardeal, ei vor să mănânce mult pește. Oamenii vin de departe și vor să facă o cură de pește după ce au avut două săptămâni de carne de porc sarmale și alte preparate tradiționale.”
Sărbătorile pe rit vechi continuă săptămâna viitoare cu Revelionul, urmat de Bobotează.