TikTok este chemată din nou în instanță. Șapte familii din Franța acuză rețeaua de socializare de „daune directe” aduse sănătății tinerilor, pentru că ar fi determinat doi adolescenți în vârstă de 15 ani să se sinucidă.
Avocatul care îi reprezintă pe reclamanți, Laure Boutron-Marmion, a declarat, pentru Euronews, că formatul TikTok „dă dependență", iar moderarea limitată a conținutului dăunează tinerilor.
„Folosesc principiile esențiale ale răspunderii civile franceze. Pentru orice culpă comisă de o altă persoană juridică, trebuie remediată problema”, a spus avocata care reprezintă familiile, după ce a deschis un proces.
Șapte familii franceze dau în judecată TikTok
Această combinație dintre formatul „dependent” al aplicației și cu lipsa moderării conținutului „face un produs cu adevărat problematic, (...) iar viralitatea se amestecă cu conținutul dăunător”, a spus Laure Boutron-Marmion.
Reprezentanții TikTok spun că părinții ar putea controla și limita utilizarea aplicației de către adolescenți prin modul „Family Connection” și a subliniat că pe platformă există peste 630 de moderatori vorbitori de limbă franceză.
„Când oamenii fac o căutare care include cuvinte precum sinucidere, aceștia sunt imediat redirecționați către o pagină cu resurse dedicate, precum și un număr pentru o linie de asistență locală sau o linie de ajutor pentru prevenire”, a declarat un reprezentant al TikTok, pentru Euronews.
Avocata Laure Boutron-Marmion a pus accentul și pe vulnerabilitatea copiilor și adolescenților care se pot confrunta cu un conținut care promovează autovătămarea sau sinuciderea.
Stéphanie Mistre, mama unuia dintre adolescenții care și-au luat viața, a depus o plângere, în septembrie 2023, pentru „incitare la sinucidere”, „lipsă de asistență a unei persoane aflate în pericol” și „propagandă sau publicitate privind mijloacele de sinucidere”.
„Deteriorarea stării de sănătate a adolescenților este foarte, foarte gravă. Aceștia sunt copii care fie au fost aproape de moarte, fie nu mai sunt printre noi”, a spus avocata Laure Boutron-Marmion. Ea a subliniat că versiunea din China a aplicației, Douyin, are măsuri de protecție pentru conturile minorilor, cum ar fi o limită zilnică de timp sau chiar o interdicție digitală.
„În mod foarte direct, TikTok va fi adus acum în fața instanței franceze și va trebui să răspundă cu argumente. După aceea, desigur, rămâne la latitudinea judecătorilor să se pronunțe”, a spus avocata.
Luna trecută, peste 12 de state din SUA au dat în judecată TikTok pentru că ar fi afectat sănătatea mintală a tinerilor.
Compania-mamă a TikTok, Bytedance, nu este singura aflată în această situație. De exemplu, Meta, compania-mamă care deține Facebook, Instagram și Snapchat, a fost vizată de acțiuni în instanță cu privire la impactul potențial al acestor platforme asupra utilizatorilor tineri.