Peste 600 de milioane de euro pentru Republica Moldova s-au strâns astăzi la București, în urma celei de-a doua conferințe a platformei de sprijin inițiate de România, Germania și Franța.
Țara vecină se confruntă cu mai multe crize, de la o inflație de 29%, la criza energetică. În plus, Moldova găzduiește peste 70,000 de refugiați ucrainieni, iar costul pentru întreținerea lor se ridică la 1 milion de euro pe zi.
Aurescu: Moldova nu va face singură efortul de realizare al reformelor
Delegații din 33 de state au participat la conferința de la București pentru a stabili măsurile de sprijin pentru Moldova, țară care și-a asumat o serie de reforme mai ales anticorupție pentru aderarea la Uniunea Europeană.
Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe: „Există la București cumulat un sprijin de aproximativ 600 milioane de euro, pe care am reușit să îl adunăm astăzi în diverse forme. Mesajul nostru, în urma conferinței de astăzi, este foarte clar: Republica Moldova nu trebuie și nu va fi singură în efortul pe care îl face pentru a realiza reformele de care are nevoie.”
Suma se adaugă celor 659.5 milioane de euro care s-au strâns la prima conferință organizată la Berlin, în aprilie.
Annalena Baerbock, ministrul de Externe al Germaiei: „Trebuie să dublăm eforturile noastre de a ajuta Moldova. Sunt bucuroasă să anunț că Germania își mărește efortul. Plănuim să oferim un grant substanțial de până la 77 milioane de euro pentru dezvoltare și cooperare cu Moldova. Aceste 77 de milioane de euro includ un grant de 40 de milioane de euro pentru vulnerabilitatea energetică, un grant direct pentru a sprijini mai ales cele mai sărace familii din țara dumneavoastră.”
Și Franța a anunțat un sprijin financiar pentru Moldova
Chrysoula Zacharopoulou, ministrul de Stat al Franței: „Până la sfârșitul anului 2022, contribuția totală a Franței va fi de 137 de milioane de euro. Vom continua să oferim suport și în anii următori.Moldova poate să se bazeze pe angajamentul complet și pe termen lung al Franței.”
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, le-a mulțumit pentru ajutor țărilor participante.
Maia Sandu, președinte Republica Moldova: „Este important să știm că nu suntem singuri, că ne putem baza pe sprijinul și solidaritatea voastră, că înfruntăm această situație împreună. Moldova este o țară mică și amploarea provocărilor cu care se confruntă astăzi depășește capacitatea noastră de a le înfrunta singuri. Este liniștitor să știm că avem așa de mulți prieteni alături de noi în aceste timpuri dificile, cu numeroase crize în paralel.”
A fost o zi bună pentru Republica Moldova, pentru că la București, la Conferința Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, s-au făcut promisiuni financiare și de sprijin pentru parcurul european, dar și pentru gestionarea crizei provoate de războiul din Ucraina.
Moldova vrea să ajungă în UE, iar acum are statut de țară candidat. Țara trebuie să îndeplinească pentru parcursul european ceea ce i se cere: să facă reformă, să lupte împotriva corupției și să aducă mai multă modernitate și claritate în plan legislativ intern.
Următoarele întâlniri ale grupului de sprijin pentru Moldova vor fi găzduite de Franța și Moldova.