Ministerul Apărării Naționale anunță inaugurarea Centru Național de mentenanță pentru sistemul HIMARS de la Bacău. Potrivit unui comunicat al MApN, centrul de mentenanță reprezintă rezultatul colaborării dintre companiile Lockheed Martin și Aerostar SA. De altfel, Aerostar SA asigură deja activități similare de mentenanță pentru avioane F-16 și elicoptere Black Hawk.
Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a fost de asemenea prezent la ceremonia de de inaugurare a Centrului Național de Mentenanță pentru sistemul HIMARS.
„Rezultat al colaborării dintre companiile Lockheed Martin și Aerostar SA, Centrul de la Bacău va asigura suportul tehnic pentru sistemele HIMARS achiziţionate de România de la Guvernul Statelor Unite ale Americii.
Ministrul Tîlvăr a apreciat înființarea Centrului ca pe o realizare de excepție a colaborării dintre firma românească Aerostar S.A. și compania americană Lockheed Martin, prin care țara noastră își face intrarea în rețeaua globală a facilităților de mentenanță și suport logistic pentru unul dintre cele mai performante și avansate sisteme de artilerie la acest moment. Ministrul apărării naționale a reiterat determinarea instituției pe care o conduce de a conecta industria națională de apărare la toate programele de înzestrare pe care le planifică, atât pe partea de mentenanță a echipamentelor de ultimă generație prevăzute pentru dotarea forțelor armate cât, mai ales, pe integrarea producției, în proporțiile cele mai mari posibile, în România.”, arată MApN într-un comunicat.
„Pe lângă avantajul strategic de a avea în România, în actualul context de securitate, o soluție securizată pentru întreținerea propriilor sisteme HIMARS, înființarea acestui centru creează oportunitatea ca țările din zonă ale căror armate sunt dotate cu astfel de sisteme să îşi trimită tehnica pentru mentenanţă sau reparații aici, la Bacău, unde vor beneficia de expertiza celor mai buni specialiști în domeniu din regiune", a declarat Angel Tîlvăr, la eveniment.
„Centrul de mentenanță HIMARS inaugurat astăzi va avea impact și asupra dezvoltării economice a zonei - nu mai puțin de 2.000 de băcăuani lucrând aici, în posturi de înaltă calificare, prin implicarea uneia dintre cele mai importante companii din industria națională, Aerostar Bacău", a mai declarat ministrul.
România a achiziționat, în baza Legii nr. 46/2018 pentru realizarea „Capabilității de sprijin cu foc indirect”, aferentă programului de înzestrare „Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare”, trei sisteme HIMARS produse de compania Lockheed Martin. Primele două au fost primite în 2021 şi 2023, urmând ca cel de-al treilea să fie livrat anul acesta, mai precizează MApN.
Totodată, potrivit MApN, în vederea asigurării mentenanței de nivel complex pentru aceste sisteme pe teritoriul național, Ministerul Apărării Naționale a solicitat Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului derularea unei proceduri de desemnare a unui centru specific, în conformitate cu prevederile Legii nr. 232/2016 privind industria națională de apărare. În urma derulării acestei proceduri a fost aprobat memorandumul, compania aleasă fiind SC AEROSTAR Bacău SA.
Inițiativa își propune să dezvolte facilități critice pentru infrastructura de apărare a țării, cele două ministere adoptând o abordare proactivă pentru dezvoltarea capabilităților ce contribuie la securitatea și apărarea națională.
Ce sunt sistemele HIMARS
HIMARS - High Mobility Artillery Rocket System – reprezintă sisteme avansate de lansatoare multiple de rachete de mare precizie. Acestea sunt produse de compania americană Lockheed Martin și au o rază de acțiune care variază de la 80 de km, la 300 de km distanță.
Potrivit Lockheed Martin, lansatoarele funcționează pe principiul „trage și fugi!”. Practic, fiecare unitate este compusă dintr-un container cu șase rachete, montat pe un vehicul militar. În doar câteva minute, rachetele sunt așezate în poziție de tragere și lansate, după care sistemul este relocat și reîncărcat rapid. Asta reduce considerabil riscul ca lansatorul să fie reperat și capturat de inamic.
Sistemele HIMARS sunt folosite de către armata ucraineană împotriva invadatorilor ruși. Ultimul pachet de sprijin al SUA pentru Ucraina include trei astfel de sisteme.