Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia vrea să interzică stilul de viață fără copii. Ce amenzi prevede inițiativa, parte a politicilor lui Putin

Deputaţii ruşi au început marți să analizeze o inițiativă legislativă care interzice promovarea stilului de viaţă fără copii. Inițiatorii acestui proiect susțin că vor să aplice aceste măsuri pe fondul crizei demografice, amplificate de războiul din Ucraina.

Apărarea aşa-numitelor valori „tradiţionale” se numără printre temele favorite ale președintelui rus Vladimir Putin. Liderul de la Kremlin denunţă constant „decadenţa” Occidentului, iar „mişcarea internaţională LGBT” a fost scoasă în afara legii pentru „extremism”, relatează agenția France Presse, citată de Agerpres.

Politicienii ruși vor să interzică „propaganda” mişcării „childfree”. Este un termen folosit pentru persoanele care decid să nu aibă copii, din motive personale, economice sau de mediu.

„Se propune interzicerea propagandei mişcării «fără copii»: pe Internet, în mass-media, în filme şi în reclame. O familie caldă şi numeroasă stă la baza unui stat puternic”, a precizat Viaceslav Volodin, preşedintele Dumei de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus, pe Telegram.

Rusia îi acuză pe adepții stilului de viață fără copii că depopulează țara

Volodin, care este un apropiat al președintelui Putin, a mai precizat că o persoană fizică va risca o amendă de 400.000 de ruble (circa 4.000 de euro). Funcționarii publici sunt pasibili de o sancțiune de două ori mai mare, în vreme ce pentru persoanele juridice pedeapsa poate ajunge la 5 milioane de ruble (aproape 49.000 de euro).

În schimb, oficialii ruși nu au adus în discuție problema contracepţiei, iar textul nu a fost încă făcut public, notează sursa citată.

Deputata rusă Elvira Aitkulova, care a participat la redactarea proiectului, a evocat luni că ideile promovate de susţinătorii mişcării „Childfree” reprezintă un „comportament distrugător” care ar putea duce la „depopularea” Rusiei.

Din momentul în care a ajuns la putere în anul 2000, Vladimir Putin şi-a stabilit ca prioritate oprirea crizei demografice din Rusia, moştenită din perioada sovietică. Liderul de la Kremlin nu a reușit, însă, să oprească acest fenomen până în prezent.

Măsurile aplicate cu scopul de a crește natalitatea nu au avut efectele scontate. De altfel, în iulie, Kremlinul a recunoscut că există o situaţie „catastrofală pentru viitorul naţiunii”. Mia mult, pierderile înregistrate pe frontul din Ucraina au intensificat această tendință.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE