Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Lupte grele pe frontul din estul Ucrainei. În Donețk, rușii încearcă de săptămâni bune să cucerească orașul Pokrovsk

Situația este tot mai dificilă pentru ucraineni pe frontul de est. De câteva luni, rușii încearcă să rupă apărarea ucraineană, iar luptele au transformat localități întregi din regiunea Donețk în ruine. Rușii nu reușesc să avanseze în estul Ucrainei, notează analiștii militari. În același timp, soldații ucraineni care au trecut granița cu Rusia și au ocupat mai multe sate din regiunea Kursk, nu au mai înregistrat progrese semnificative.

Ascunși în tranșee și protejați doar de o plasă de camuflaj, câțiva militari ucraineni luptă de săptămâni bune pentru a opri atacurile rusești. Înainte de război, au fost polițiști. Pentru că au experiență, au fost trimiși în Donețk, unde se duc cele mai grele lupte. 

„Situația este foarte tensionată. Inamicul atacă constant, încearcă să ne localizeze pozițiile. Din această cauză, stăm la adăpost și, atunci când este posibil, încercăm să atacăm depozitele cu muniție, să distrugem echipamentele inamicului”, a explicat un polițist. 

Militarii spun că orașul Torețk a fost transformat în ruine și nici măcar nu mai au unde să se adăpostească. 

„Este foarte complicat, pentru că toate clădirile sunt dărâmate. Blocurile au fost complet demolate. Deasupra noastră zboară bombe aeriene, satele ard. Se aud oameni strigând și noi nu-i putem ajuta. Casa se prăbușește ca un castel de cărți de joc”, a explicat un militar. 

Pe frontul din Donețk, Moscova încearcă de câteva luni să cucerească orașul Pokrovsk, un centru-cheie pentru logistica armatei. În zonă se află mai multe linii rutiere și feroviare folosite de armata ucraineană pentru a transporta pe front trupe, muniție și produse alimentare. Anterior, un expert militar ucrainean a avertizat că pierderea acestui oraș ar putea duce la prăbușirea liniei frontului. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE